請問有邊張DISPLAY CARD GOOD FOR MOVIE??

請問有邊張DISPLAY CARD GOOD FOR MOVIE??
最好有2-3個HDMI OUT, 因為我會聲畫分開2條HDMI去AV前級.
BUDGET唔算首要考慮.

最好有2-3個HDMI OUT, 因為我會聲畫分開2條HDMI去AV前級.
BUDGE ...
JKC710 發表於 2014-11-30 14:24

Titan Z
約$24000

Titan Z
約$24000
孤兒sam 發表於 2014-11-30 15:03

咁...........咁又唔駛去到咁極端既LEVEL.
其實位朋友而家已經有一張 RADEON HD 7 200 SERIES 1024MB, 駁住第一部AV AMP
佢想買多一張黎駁另外一部AV AMP.
爬文搵過DUAL HDMI既DISPLAY CARD未必可以兩個HDMI 都同時出到聲, 所以要另加一張.

DP多易搵過HDMI多既顯卡
A卡可能會係你既好朋友

另外其實Titan Z已經減到13999左右

真係對聲音畫質有要求就買部Oppo或Pioneer Bluray機啦

咁...........咁又唔駛去到咁極端既LEVEL.
其實位朋友而家已經有一張 RADEON HD 7 200 SERIES 1024MB, 駁 ...
JKC710 發表於 2014-11-30 15:48

最麻煩係聲畫分唔開,普通顯卡HDMI冇得只出聲唔出畫……
當Clone畫面可能得,不過要試過的師兄講吓嘞

最麻煩係聲畫分唔開,普通顯卡HDMI冇得只出聲唔出畫……
當Clone畫面可能得,不過要試過的師兄講吓嘞 ...
smoke_cheese 發表於 2014-11-30 19:16

都唔緊要既, 而家最想用兩張DISPLAY CARD, 分別都出聲+畫, 但唔知裝兩張ATI CARD會唔會撞DIRVER.

如果諗住聲畫分開嘅話, 聲就唔好用HDMI出啦...
用同軸或光纖出, 距離限制較少, 成本亦比較底(同樣質素比較), 電腦上設定亦較容易...
多過一個HDMI嘅Display卡本身唔多, 你自己都做左功課亦知道當中限制, 除非其他師兄有"奇卡"建議~

如果諗住聲畫分開嘅話, 聲就唔好用HDMI出啦...
用同軸或光纖出, 距離限制較少, 成本亦比較底(同樣質素比較) ...
Passer2k 發表於 2014-11-30 19:29

唔用HDMI出唔到Dolby TrueHD / DTS-HD MA / Multi-Ch PCM

唔用HDMI出唔到Dolby TrueHD / DTS-HD MA / Multi-Ch PCM
smoke_cheese 發表於 2014-11-30 20:11

無錯, 最重要出到高清源碼.