換完顯卡好似唔夠力水(已解決)

前幾日換左張新顯卡Zotac GTX970,之後試玩FC4發現張卡連中效都玩得好勉強,一時順一時卡,我唔清楚係火牛唔夠力定CPU問題,同埋我都知呢個火牛一向劣評,但係呢部機兩年前買落,當時唔熟電腦硬件野,只係去深水埗拎張LIST加錢轉做GTX660就買左。

其實自從上個月塊主機板針頭壞左我就換左塊新主機板,之後就覺得打機唔同以前咁順暢,我唔知問題原因係邊。

所以我想問下係硬件有問題帶唔到張卡,定張卡有問題。

補上電腦配置:
CPU: I5 - 3470
RAM: 8GM
系統: Windows 7
顯示卡: ZOTAC GTX 970 (上一張660)
火牛: Maxtron勁量牛 500BV 500W 12CM/F
主機板: GIGABYIE H61M-DS2

前幾日換左張新顯卡Zotac GTX970,之後試玩FC4發現張卡連中效都玩得好勉強,一時順一時卡,我唔清楚係火牛 ...
Kingston614 發表於 2014-12-2 00:26

行轉furmark 1080p test 睇睇過唔過60fps先,

有無重將win 7  ?    所有接口是否100%緊接著

行轉furmark 1080p test 睇睇過唔過60fps先,
WENG 發表於 2014-12-2 00:32

TEST完,唔過60FPS,我兩張顯卡660同970都有測試過,兩張卡FPS一樣平均只得53FPS。

有無重將win 7  ?    所有接口是否100%緊接著
sam1989 發表於 2014-12-2 00:42

有洗機同重裝WINDOWS7過一次,已確保顯卡緊接

前幾日換左張新顯卡Zotac GTX970,之後試玩FC4發現張卡連中效都玩得好勉強,一時順一時卡,我唔清楚係火牛 ...
Kingston614 發表於 2014-12-2 00:26

有無更新display driver?

I5 2600都夠帶啦,你個樣似供電唔穩定或者原件太cheap跌W,搞到張卡偶爾神下神下,仲有Driver,卸左佢裝過啦。牛唔洗太高級既,一個姑媽銅牛500-600W夠你玩咖啦(單卡290x加兩三個HDD既機Full load 圍埋先500W)

有無更新display driver?
okmin123 發表於 2014-12-2 01:15

已更新至最新

I5 2600都夠帶啦,你個樣似供電唔穩定或者原件太cheap跌W,搞到張卡偶爾神下神下,仲有Driver,卸左佢裝過 ...
c2c2c2c2c2 發表於 2014-12-2 01:17

Driver已經用卸左再裝過

你個火牛