請問係咪內顯先會食左啲ram

獨顯係咪唔會食左ram槽啲ram只會食自己啲ram?

內顯食ram 係因為內顯本身係冇ram 所以要借
獨顯唔食ram 係因為塊PCB上早已預留左vram比顯卡用 所以唔需要去借
另一提 但有舊顯卡係容許你去借

內顯食ram 係因為內顯本身係冇ram 所以要借
獨顯唔食ram 係因為塊PCB上早已預留左vram比顯卡用 所以唔需要 ...
manhoi 發表於 2014-12-3 19:33

咁點解家下D 卡明明去到 3G Ram都唔夠都唔可以借 ?

netmen 發表於 2014-12-3 23:50

有啊,你搵張AMD卡同相配既APU做CF就可以借到ram

有啊,你搵張AMD卡同相配既APU做CF就可以借到ram
c2c2c2c2c2 發表於 2014-12-4 00:00

咁……冇乜意義吧 , CF果張都係借唔到Ram……

netmen 發表於 2014-12-3 23:50

遠水不能救近火
唔夠RAM 都係高階卡

遠水不能救近火
唔夠RAM 都係高階卡
Aries 發表於 2014-12-4 00:44

我用2 gb ram ati 卡,同無用行内顯,一用ps 就知分别好大,一開4K 100%原圖,一拖張相就知死得,内顯真係唔夠RAM,set 到比佢用最高64 mb ram 都無用。所以都係用卡好過,多ram 卡行game 同ps 都係有好大幫助

via HKEPC Reader for Android

抱歉,搭單一問
平常有沒有需要關閉內顯?

回覆 8# y2k2005
唔明你意思  通常有外置的話會自動關

抱歉,搭單一問
平常有沒有需要關閉內顯?

y2k2005 發表於 2014-12-5 16:13

唔需要專登 disable