假設唔打機淨睇片。5年前model同依家新卡有咩分別?

GT240 OR GTS250 >>>>> GTX750 OR GTX750TI

畫質。流暢度。開檔速度。etc

有冇改進的?

如計4年前58xx系列. 同價位. 分別都已經好大了.
58xx玩今日的game開好一點都會lag機

GT240 OR GTS250 >>>>> GTX750 OR GTX750TI

有冇改進的?
墨塵音 發表於 2014-12-4 00:31

Gt240 係YouTube 看1080p 片都小窒.........!

我講你知有咩感受
不過打機為主

我上一張係XFX GTX260 216SP 2009年買
冇咩要求打到機用到今年6月終於要封棺入返盒
買左張inno3D GTX750TI 2GB(普通版)
只玩LOL全高質FHD
在遊戲中雖然算係普通程度但GTX260已頂唔順仲要FULL LOAD又熱又食電FPS也不能保持60
而GTX750TI 還未到一半LOADING FPS亦不下跌
平時亦都好低溫度30左右

我又咁問 如果唔打機
係咪用幾年前既on board display 同cpu
都應付到今時今日既application (e.g. 文書 上網 睇movie)

主要係想知睇片既分別。關於打機既分別就唔洗再比意見。因為第1。我知好大好大好大分別
第2。我唔打機

新卡比起舊卡睇片/轉片多咗硬解咁 , 整體唔打機冇咩分別(效能上)

有冇改進的?
墨塵音 發表於 2014-12-4 00:31

460或以下 560ti或以下 6系7系9系支援hdmi bitstream dtshfma dolby true hd無損音軌

460或以下 560ti或以下 6系7系9系支援hdmi bitstream dtshfma dolby true hd無損音軌 ...
kevlincheng 發表於 2014-12-4 08:29

最低級4系5系亦不能bitstream

都5年卡喇,玩得htpc 個一千幾百算升级唔過份,新卡支持多D硬解格式

via HKEPC Reader for Android