[測試] [偽 · 打手系列外傳] NVIDIA DSR 模擬4K之迷思 : The Crew

如果未睇過上一篇關於GTX970嘅 偽 · 打手文, 可以追番先 其實都有少少關係

[偽 · 老江湖打手] 我真系睇唔透呢個世界~ {持續更新至聖誕}

睇完你就大約估到自己換得卡未, 同埋跑唔跑到DSR

----------------------------------------
DSR
簡單泥講, DSR係NVIDIA比一般1080p嘅mon模擬到近似4K嘅畫汁嘅技術
詳細係點, 泥嘥口水直接試game

開DSR先  4.00x

推爆100%

------------------------------------
The Crew
一隻出左冇耐嘅賽車game, 買GTX 970 送埋

開post點會冇圖 (由於圖太大, upload上flickr )

用唔同setting cap左好多幅

第一張cap圖( 紅圈為影相位 )

https://farm8.staticflickr.com/7580/16016078116_7c6322c81e_k_d.jpg

https://farm8.staticflickr.com/7491/15419582384_afb18d1dc9_o_d.jpg

4K 個nissan logo靚好多 ,
MSAA就同FXAA差唔多,
TXAA就矇矇地

下面再睇倒後鏡狗牙
https://farm8.staticflickr.com/7572/16041853145_4b7b6eb060_o_d.jpg

睇樹
https://farm9.staticflickr.com/8646/15854577250_6404284df5_o_d.jpg

第二張cap圖
https://farm8.staticflickr.com/7550/16016274176_8cd63374ba_o_d.jpg

睇貨車FR字, 前面堆草
https://farm8.staticflickr.com/7464/16042049575_dae5451289_o_d.jpg

FXAA效果同8x MSAA相約,
FXAA仲要好細食, 開左都冇乜跌fps
TXAA又大食又矇到HIHI

明明睇4k, 點解變左睇AA

仲要咁就睇完 ,
鬼唔知呀媽係女人 4k梗係好過1080p

咁用1080p嘅睇4k係點 ,
呢個真係得個講字, 睇cap圖只係睇電腦入面運算嘅圖,
output還output.....

DSR factors 1.2/1.5/1.78/2...../3/4 都試過
喺DSR smoothness 推爆100%情況下,
除左4.00x 之外 , 用其他DSR factors嘅都好矇 .
output出泥效果就好似 有時個mon插完vga線  input signal唔對格咁 要禁auto制d字先清番
唔明唔緊要, 總之矇到hi出泥啦

係得4.00x 唔,開左4.00x 再 推爆smoothness 100%,就大約95%清晰度 , 感覺上就好似1080p開左TXAA咁 ,
game嘅界面文字都冇咁銳利鮮艷, 感覺就好似冇開cleartype咁, 不過分別唔大
之後將DSR smoothness 推番落50%就效果完美

Overall, DSR 令整體 電影感強烈左 ,
花草樹木等等都柔和唒, 冇咁假
開左DSR 4.00x 等於開左 4x MSAA,
但除左狗牙靚左, 其他物件都細緻左 ,
呢樣就算係8x MSAA都做唔到

GTX970 x2 SLI , 開 4k ultra , FXAA , 穩行60fps
你準備好升級你部入門文書機未呢

對於DSR, 強國有篇寫得更好, 大家可以參考埋,
1080p一秒变4K?NVIDIA全新DSR技术实测

此post已

其實啫係SSAA, 好耐之前已經有,但因為係最最最食資源,所以唔流行
而家d卡勁咁多,所以SSAA可以攞番出黎

BTW, A卡都可以有SSAA

SSAA(注意不是SMAA):將遊戲的紋理貼圖放大?倍的分辨率繪製,雖然最耗資源但也是效果最好最直接的一種方式,巫師2的超級採樣就是SSAA
MSAA:SSAA優化版,只放大地圖模型的邊緣來消除鋸齒,但有些地方無法消除,比SSAA消耗資源更小
CSAA:MSAA優化版,比MSAA消耗資源更小,但不是所有遊戲都能兼容
FXAA:用模糊畫面來消除鋸齒
MLAA:AMD開發的一個AA,跟FXAA一樣也是模糊畫面,但比FXAA更耗資源
SMAA:MLAA優化版,比MLAA消耗資源更小,而且不會造成畫面模糊

其實啫係SSAA, 好耐之前已經有,但因為係最最最食資源,所以唔流行
而家d卡勁咁多,所以SSAA可以攞番出黎

...
kingleo666 發表於 2014-12-17 21:13

自從amd出左oh my god driver , 一樣4k到 vsr 同 dsr 相似度99%

自從amd出左oh my god driver , 一樣4k到 vsr 同 dsr 相似度99%
bcys 發表於 2014-12-17 21:19

都話左係一樣都係SSAA......總之係顯卡, 新舊幾多代都支援~~~有GAME支援既一樣可以有咁既效果
BTW.....N記新卡先SUPPORT DSR....其實係迫你買新卡
所以有番炒當新野既感覺

都話左係一樣都係SSAA......總之係顯卡, 新舊幾多代都支援~~~有GAME支援既一樣可以有咁既效果
BTW.....N ...
kingleo666 發表於 2014-12-18 00:53

因為個名唔同, 唔support舊卡, 所以得番99%相似度
不過舊幾代a卡話就話support, 但實際上跑到ultra 30fps 先算啦

用新AMD driver , 舊幾代HD 4XXX 系列 hdmi 個90% 縮放好似仲係教唔走黑邊, 局住要行番舊driver

如果未睇過上一篇關於GTX970嘅 偽 · 打手文, 可以追番先 其實都有少少關係

睇完你就大 ...
bcys 發表於 2014-12-17 21:01

dsr好似淨係用黎抗鋸齒用.btw 多謝分享
另外,我想知會唔會lag左?

dsr好似淨係用黎抗鋸齒用.btw 多謝分享
另外,我想知會唔會lag左?
神偷奶爸 發表於 2014-12-18 01:19

DSR 主要將物件 (例如樹木) 柔化, 視覺上睇上泥冇咁假 ,
上面nissan果張圖仲睇到個字同圓圈冇咁起粒.

DSR其實都係一種抗鋸齒AA , 開DSR好過開MSAA
開DSR 4x 會比1080p 扣剩約三分一fps

學到野thank ching

因為個名唔同, 唔support舊卡, 所以得番99%相似度
不過舊幾代a卡話就話support, 但實際上跑 ...
bcys 發表於 2014-12-18 01:03

上代680/780 果D卡都算好力..行舊GAME玩DSR都OK架..但老黃迫你舊卡無得玩SDR

DSR 主要將物件 (例如樹木) 柔化, 視覺上睇上泥冇咁假 ,
上面nissan果張圖仲睇到個字同圓圈冇咁起粒.

...
bcys 發表於 2014-12-18 01:42

SSAA 最食資源, 你無張勁卡都無咩用....根本迫你買多張卡行CF/SLI

開DSR玩AOC, 幾乎全地圖睇晒