邊個話128bit唔夠用?老黃顯存黑科技

【PConline 雜談】之前我們曾發了一篇關於NV某新顯卡GTX 9X0的消息匯總文章,引起了一眾網友的激烈討論,其中討論的焦點無疑集中在了消息中其僅128bit的顯存位寬究竟是否夠用。但可以看到絕大多數的回复都持有反對的意見,那麼128位寬對於這款下一代的中端卡來說是否夠用呢?
http://diy.pconline.com.cn/597/5971487_all.html#content_page_1

NVIDIA全新核心首曝:小巧可愛之極!
http://news.mydrivers.com/1/366/366623.htm

位寬唔代表一切
Nv繼續壓制AMD

(Sent from HKEPC iPhone app)

偷換標題(概念)?
人地標題明明係寫: 老黃為啥這麼自信?顯存位寬128夠不夠用

bit數唔等於一切

980 256bit快過290x 512bit

bit數唔等於一切

rt2156 發表於 2015-1-6 22:43

咁係因為256bit GDDR5本身已經有相當大既頻寬, 餵得飽
960既情況唔同, 128bit 係大倒退, 而且應該餵唔飽

bit數唔等於一切

rt2156 發表於 2015-1-6 22:43

那裡有評論或師兄說bit數等於一齊?點解bit數咁無用,gtx980唔用64bit算?

回覆 5# DUP
256同512差成倍喎

那裡有評論或師兄說bit數等於一齊?點解bit數咁無用,gtx980唔用64bit算?
kason1999 發表於 2015-1-6 23:15

講到 bit 數咁重要既話
咁點解當年 512bit 既 HD2900XT 輸得咁慘, 又食電

from Dom ching

講到 bit 數咁重要既話
咁點解當年 512bit 既 HD2900XT 輸得咁慘, 又食電

from Dom ching ...
rt2156 發表於 2015-1-6 23:21

當年HD2900XT係design問題, 同memory bandwidth無關

當年HD2900XT係design問題, 同memory bandwidth無關
qcmadness 發表於 2015-1-6 23:23

design有咩問題