[操作疑難] 請問我隻牛夠唔夠力推張GTX 960顯卡?

各位,

想換顯卡,   GTX 960, 聽講話電用 120W 左右,
我個火牛得390W, 有無邊位C HING 知道得唔得?

我唔太清楚D 硬件用邊種 V數~ 我不是讀理科, 求指教~~

個火牛有份 3.3V + 5V  ---> max 160W
                                12V  ---> max 216W

CPU           - C2D E8400                                                 65W
HDD          - SATA 7,200 500GB X2                             ??W
RAM          -   ADATA DDR2 2GB x2                            ??W
MB             - ASUSTeK P5KPL-VM (Socket 775)       ??W
sound 卡   -  SB X-FI EXTREME AUDIO    pci-eX1   ??W
DVDRW    -  DVDRW X1                                               ??W
other         - card reader X1                                          ??W

[img] [/img]

勉強應該都得既......
slot+6pin=150W/12V=12.5A
好似係咁計

不過我諗再好都係換左去..

回覆 2# wilson030

好似唔關事喎
   你用P=VI黎計電流係無錯
   但電流並不是樓主所要考慮的限制因數
   再加上slot同pcie供電時不會走同一條電線,根本不能加起來計算
   我們應將每一條電線走的電流獨立計算,再看看有沒有超出電線負荷
   我印象中CPU, GPU, HDD, MB都係用12V
   得風扇之類用5V,3.3V
   如果根據樓主所說960的功耗:
   總輸出功率-CPU功耗-GPU功耗
=216-65-120=31=剩下硬件可用功耗
基本上隨便一個HDD都要25W左右
總結我認為好難推到,就算推倒了,都有可能令性能大減,再加上PSU不應長時間full load,所以都係換左佢la

P.S.話說隻牛標390W, 12v得216W
      12V佔總輸出百分比
  =216/390=55.4%
好似呃秤得有D過份,我見過的最少都有70%

回覆  wilson030

好似唔關事喎
...
woshtim 發表於 2015-1-20 00:01

都係換左去

回覆  wilson030

好似唔關事喎
...
woshtim 發表於 2015-1-20 00:01

但係都係用12v麻
雙路12v....重要得16A/18A
火牛野真係唔多識

其實個個牌子網頁上都會寫住最低要求火牛w數,970好似係最低500w,960出左都可睇下要求.

回覆 6# wilson030

你係禁
   搞到認真解說ge我好似傻仔禁

唔該晒咁多位C HING 比意見~

係唔係可以試下推唔推得先再決定買火牛?

如果試過唔夠力推,
我可能,會買隻 Corsair VS550/550W $399
budget 有限~

多謝咁多位比意見~

其實個個牌子網頁上都會寫住最低要求火牛w數,970好似係最低500w,960出左都可睇下要求. ...
chuyat 發表於 2015-1-20 09:58

970係500w
咁我買GTR 550W都OK架可
睇w之餘重要睇12v輸出既