其實我非常吾明白ATI既諗法

點解當初ATI吾用Tonga既核心做280同280X呢?雖然而家既285係256BIT,但性能同680同LV,勁過760,而且285又吾係完全體,完全體既285X應該贏到770

因為佢仲要留番380X 打後出去打N記新卡 , 285只係用黎暫時頂N 900系
而家N卡出左手....就睇A點反擊.....960/ 285只係權宜之計..用黎試探大家新核心效能
再出新卡去對抗~~~所以而家買960/ 285係唔值...只係過渡卡~~打後既卡會更精彩

回覆 2# kingleo666
285係拎黎打GTX760的
當時AMD宣傳就係拎R9 285同GTX760比

回覆  kingleo666
danny9428 發表於 2015-1-22 20:59

285遲左760超過半年以上,再講285之前7950對抗760係冇問題,就係吾知7970到290X出果段時期A記搞緊乜

回覆  kingleo666
danny9428 發表於 22-1-2015 08:59 PM

同埋係取代 R9-280

擺明係amd唔掂
佢可以有好多理由
可能係tsmc 20nm比apple食曬,tsmc 28nm加價
轉用gf 28nm shp曬左時間(都係傳聞)
亦可以係佢自己r&d食左屎
但係比970,980 玩足半年
仲要最近先有個ceo出黎話第二季出新卡(呢兩日既事)
至少係280x以上既市場真係輸足9個月
我自己咁睇
佢而家仲有d價值既卡都只係得
270 270x 280 285(唔夠平)280x
再低階d果d就算啦

via HKEPC Reader for Android

有無師兄知 R9 285 係咪支援 H.265硬體解碼?

回復 7 #tommy0811

呢樣問下dom姐就得,會有最詳細既解答

via HKEPC Reader for Android

有無師兄知 R9 285 係咪支援 H.265硬體解碼?
tommy0811 發表於 22-1-2015 10:55 PM

Anandtech review 寫話有
但係 呢度咁多 A 粉竟然無人開箱試過 R9-285 , 反而力推 R9-280/280X ( 事實上3GB 計落抵d 既, 雖然依家都賣到 $1699 了)
都唔知好嬲定好笑
唔信你可以搜索一下, 一個開箱文都無

擺明係amd唔掂  
佢可以有好多理由
可能係tsmc 20nm比apple食曬,tsmc 28nm加價
轉用gf 28nm shp曬左 ...
063~Anson 發表於 2015-1-22 22:35

明明一開始係ATI領先既,7900,7800,7700都比NVIDIA早左幾個月出黎,吾明之後點解一年半後先出新卡,搞到而家全面落後