我係咪應該換新咭?

部電腦除硬碟外,其他所有野都差唔多五年時間,包括顯咭,
近呢半年,經常地,個browser 一播 flash 片,尤其facebook , youtube ,
一播,有時甚至fb 自動播 片,都會自動熄機,
已經起度問過人,可能撞 flash driver , 但已 delete 晒重新裝過,問題繼續。

好想知問題到底在那裡?搵到至針對地更換零件,
因為電腦用途現在只係上網,撈下愛心版電影,並無好複雜運算,唔想再定期掟太多錢落去。
如果知道係顯咭問題,想買過 GT750 , asus or MSI , 九百蚊以下,有兩個DVI , 我兩個芒,但大部份時間只開一隻。

衣家都係舊到唔舊的 msi GeForce 9800GT ,win7 32bit 正版,WD hd 一萬轉做OS drive .
換唔係問題,問題係要搵到個問題起邊至換。

先謝寶貴意見。

睇片就熄機唔似咭有問題,你不如check下火牛電壓穩唔穩先.
如果睇片時12v跌到11.5v或以下就需要換火牛.

睇片就熄機唔似咭有問題,你不如check下火牛電壓穩唔穩先.
如果睇片時12v跌到11.5v或以下就需要換火牛. ...
ppoppq123 發表於 2015-1-24 17:46

最慘係之前舊火牛就已經有呢個同一問題,我以為係火牛問題,因為都五年幾,
換左隻新牛,都四百幾蚊有cable management 嘅貨色,我諗應該應付到我個system 掛,又唔係多野,
都係底板CPU , RAM , display card , 三隻內置hd 。唔算好負苛,我唔打機,多數只係上網。
雖然好似改善左少少,   但衣家問題又再持續

有冇乜freeware軟件可以搵到個問題?

大多都火牛,一係就cpu/gpu過熱,driver的話,試下用guru3d剷個顯卡driver再on過

同試下減少2只 hdd試下睇下有無事,無事就真係火牛(上星期先幫老豆搞過類似問題,佢部dell機個火牛老化推力開始降,
開唔到機,用少隻hdd就成功解決,不過都應該捱唔到幾耐),用返個電腦用電calculator,再買返隻差唔多w既牛

有無 CPU 風扇 清過塵

可能CPU/GPU 散熱膏用左太耐硬化左影響散熱效能,又或者散熱器積左太多灰塵
但會自動熄機就似cpu過熱問題多,試試清下灰塵換左散熱膏睇下點先

大多都火牛,一係就cpu/gpu過熱,driver的話,試下用guru3d剷個顯卡driver再on過

同試下減少2只 hdd試下睇 ...
484848123 發表於 2015-1-24 19:00

唔好意思,guru3d 係乜?唔識。
但上面講過,隻火牛買左一兩個月,我諗應該未至於咁快跌火唔夠力的。Antec 牛。

可能CPU/GPU 散熱膏用左太耐硬化左影響散熱效能,又或者散熱器積左太多灰塵
但會自動熄機就似cpu過熱問題多 ...
AL_EK 發表於 2015-1-24 23:00

都有可能,真係由上次砌機,五六年前,黐左個靜音風扇後未郁過,個靜音散熱係 cooler master ,
裡面其片難清,都係買枝散熱膏返來拆落來搞。

但有冇軟件可以check 到,之前asus 底板有跟機一隻cd ,裝左個 program 後可以實時monitor 住系統溫度,但竟然一upgrade 左底板 driver 就乜春都無晒 真係衰過唔裝!

Display Driver Uninstaller Download version 13.6.3.0
http://www.guru3d.com/files-deta ... aller-download.html
顯卡drive 完全移除程式,用guru3d 可以確保顯卡程式完全係電腦入面移除

不過我唔覺得會太關driver事,所以你開realtemp 同gpuz  睇下cpu 同顯卡溫度先

Display Driver Uninstaller Download version 13.6.3.0

顯卡drive 完全移除程式,用guru3d 可以確保顯卡 ...
484848123 發表於 2015-1-25 22:31

多謝賜教。已安裝左 gpuz & cpu 軟件。兩樣都係三四十度,應該無過熱情況。

真係唔敢隨便買張新顯咭返來換,怕換左又係有問題.....
其實部機做乜都似乎無事,唯獨係用 firefox 睇facebook 片或上 youtube , chrome 都一樣,
一睇就自動熄機。但有時 reboot 再睇就得,但有時又再熄。

真係求高人指教!