有關魔獸世界低FPS既問題(解決方法)

各位ching,大家好,唔經唔覺,wow已經十週年,小弟身為WOL排名既玩家,亦都回歸再戰

相信唔少ching玩返WOW第一件發現既事,就係打本得15-20 FPS,急住換機/顯卡,le個亦都係我發le篇文既理由,大家不妨睇完先決定換唔換。

首先 wow係取決於 CPU>GPU>SSD.

CPU方面,基本sandy i5就好足夠,隨非你真係講求完美高FPS,請直接左轉買i7,低fps大多問題就在cpu過熱le方面,如果你粒u開wow 時有70-80度,一定會降好多FPS,不妨down過realtemp 黎睇下你粒u 開開溫度時幾熱

GPU 我唔多講 ,基本750都夠做,我本身都用緊650 ti boost玩

SSD就轉地圖,轉場景快好多,load 模組時唔會疾幾下先load完

其次就仲有插件,某d插件並不適用於6.0,用左會直接hang/lag到無朋友,試試打副本時唔開插件試試有無問題先

最後就係隻game本身既更新檔有問題,如果睇哂上面D野都無用,強烈建議重裝WOW試下!

PS:暗牧真係改到好ORZ..

師兄真係博學多才
你D教學真係好勁呀
幾時教我裝顯卡?
我搵唔到機箱開關製,
你開個教學文教下我啦你咁勁 ...
kelvin06002 發表於 2015-1-24 21:24

對用戶有關行為,已向板主作出請示

質素麻麻地...

haha...我用GTX980 SLI 玩魔獸世界
u 就i7 3970X
全開最勁都好順
GPU 我唔多講 ,基本750都夠做,我本身都用緊650 ti boost玩 <- 你覺得only,人多咪又咪lag爆你= =

回覆 5# zoie8899hk
入戰場點都會lag 爆
正常打副本夠用咪得,艾斯蘭少打,都係打公會團副本..
我記得之前有個post話wow 1080p,750係官方建議
下面純顯卡FPS 比較:
http://www.techpowerup.com/revie ... _GTX_750_Ti/22.html

回覆  zoie8899hk
入戰場點都會lag 爆
正常打副本夠用咪得,艾斯蘭少打,都係打公會團副 ...
484848123 發表於 2015-1-25 00:50

N 年前- - 有沒6.0的

回覆 7# zoie8899hk
我都搵唔到= = wow6.0 應該已經無人做testing.. 但個requirement 都應該無需要加到ching 咁勁,單張980都夠打副本有特.

回覆  zoie8899hk
我都搵唔到= = wow6.0 應該已經無人做testing.. 但個requirement 都應該無需要加到ching ...
484848123 發表於 2015-1-25 01:20

我還有好多game 玩 eg 最新的刺客信條, farcry4等
買咭不是只是玩一隻魔獸世界的....

回復 9 #zoie8899hk

你打艾斯蘭推到王幾 fps 。。我地公會有人話單張970 先跑到20

via HKEPC Reader for Android