換機,還是換顯卡頂著檔先?

c hing們,呢部係用左4年,2011年初入手既機(顯卡係2009年入手)

而家用黎打機,多數FPS game、FF13、三國無雙、bio 6、sleeping dog等,唔開最佳畫質都仲還可以,但有時都少少窒;有D如dead rising 3、watchdog、far cry 4等,直頭開唔到,唔知係咪因顯卡太弱;用PS2模擬器玩PS2 game,有D game都窒。

而家我有兩個打算,

一係就粗粗地,保留原機,預約$1000買張GTX750咁上下級數(再勁D既張張牛龜咁大,我驚個機箱塞唔入,我而家呢張9500 GT係17cm細卡),打機唔使最佳畫質,預1440x900兼行得順就夠,頂得一年得一年(因為好似話而家粒CPU AMD 640唔差,同睇返而家D CPU都似乎唔差好遠,唔想換著)。

一係就索性成部機換,換AMD FX6300、16GB RAM、GTX960/R9270X左右(顯卡預約$1500),到時打機預開1920X1080全高清了。預用4-5年,唔知有冇可能?

c hing 認為邊個方案可行?先謝

師兄~算吧啦~我覺得買PS4會比較適合你既情況
你知唔知, 如dead rising 3、watchdog、far cry 4, 你唔買GTX970以上~都好難"順", 除非你買2張GTX960

師兄~算吧啦~我覺得買PS4會比較適合你既情況
你知唔知, 如dead rising 3、watchdog、far cry 4, 你唔買GTX9 ...
blackjack919 發表於 2015-3-2 21:41

2GB VRAM,128bit
都好難開高效(大作

2GB VRAM,128bit
都好難開高效(大作
wilson030 發表於 2015-3-2 21:44

人地都話左~"打機唔使最佳畫質,預1440x900兼行得順就夠"

c hing們,呢部係用左4年,2011年初入手既機(顯卡係2009年入手)

而家用黎打機,多數FPS game、FF13 ...
frank817 發表於 2015-3-2 21:30

緊係換曬部機好D,

但你玩模擬器最好用番INTEL U + N卡 (大部份模擬器對INTEL U指令集有優化)

而且打機都好難用曬4核.所以一粒INTEL 4 核U 有排玩

另外打機唔洗16GB. 8GB都有排玩 (睇BUDGET)

960FULL HD 冇問顯

但嚴格黎講只可開到中高,全高有難度(視情況黎睇)

之後就可以一直UPGRADE顯卡而唔洗換U

同師兄情況差唔多 但用緊7750顯卡 打呢D GAME都唔算順(中 高畫質) 搭單問下轉顯卡定CPU好? 我就2GB RAM x2

而家用黎打機,多數FPS game、FF13 ...
frank817 發表於 2015-3-2 21:30

AMD 640同而家既AMD比就唔差, 但同煙條比? 好行唔送

成部機換左佢,但轉Intel

如唔係吓吓都開全高或 ultra 咁癲嘅話, 以 1440x900 解像開高嚟計
建議買張 GTX960 就應該夠玩兩多三年以上, 睇部機本身唔慢有 4 核兼 ram 多
細佬部 6年前機都係雙核得 2.9 GB最近加張 GTX960 , 開 BF3 已經可以開到高
影子校中級已經好靚兼順, 玩分數留返俾啲有錢人好喇

如果冇記錯 好多1G版9500GT係用ddr2
換哂成部就要好大投資
俾我就換顯卡 再加RAM試下先玩唔玩得過先
因為呢兩樣就算你之後升級都會用得番 所以可以講係唔會蝕