若單純為左drive個4k mon,幾百蚊有dp既卡同千零蚊有dp既卡有沒有分別?

眼見android手機唔同GPU, 唔同解像度既device 流暢度差異好大.
亦記得第一部retina macbook pro 好lag下,5k imac都係疾疾下咁

我自已就用緊970推4k mon,唔多覺流暢度有問題

所以想問下,900蚊最平有dp個d GT750, R7 260
同千零蚊張的GT960, R9 285 推一個4k mon,流暢度會否有分別?

感謝

講少左,只係用黎文書執相睇片

講少左,只係用黎文書執相睇片
akitohk 發表於 2015-3-3 09:14

就算用intel hd4600吾打機都無問題啊
流暢度都無大分別係intel行4k時條bar黑人憎d分了左右一樣的bar

就算用intel hd4600吾打機都無問題啊
流暢度都無大分別係intel行4k時條bar黑人憎d分了左右一樣的bar ...
美奈子廚 發表於 2015-3-3 09:22

因為一d厘度不能說的理由一定要外顯行dp

我就係見imac 5k 用M290X 都疾到咁先問下入門級gpu行4k會唔會疾機.

因為一d厘度不能說的理由一定要外顯行dp

我就係見imac 5k 用M290X 都疾到咁先問下入門級gpu行4k會 ...
akitohk 發表於 2015-3-3 09:26

iMac咁窒係因為多effect
windows冇咁多effect自然唔會咁窒

回覆 5# KinChungE

謝謝解答,黎緊幫人砌個部機就係行不能雪的os行4k
咁即係揀960穩陣d

但係我用970睇4kdemo(4x-5x%usage)片都小小塞喎,1440p先順(3x-4x%usage)!。4k好大食,已經唔係講打機喇。有錢預鬆動D好!

https://www.youtube.com/watch?v=11zf7Y5tUbM

但係我用970睇4kdemo(4x-5x%usage)片都小小塞喎,1440p先順(3x-4x%usage)!。4k好大食,已經唔係講打機喇。 ...
clk200k207 發表於 2015-3-3 10:16

CPU usage or GPU usage?
如果係CPU的話
似乎你用唔到硬解
硬解冇理由去到咁高

回覆  KinChungE

謝謝解答,黎緊幫人砌個部機就係行不能雪的os行4k
咁即係揀960穩陣d ...
akitohk 發表於 2015-3-3 10:08

9xx系行不能說? 小心driver難搞
for your reference:
之前用HD7750 1GB 4k @ Yosemite lag到不行, 連drag個視窗都drag唔郁咁濟
之後換HD7970 3GB 4k @ Yosemite好好多, 但係switch desktop / mission control等都有少lag

9xx系行不能說? 小心driver難搞
for your reference:
之前用HD7750 1GB 4k @ Yosemite lag到不行, 連drag ...
KinChungE 發表於 2015-3-3 10:20

係難攪架,要先用iGPU裝好左個os,set好sys def.
再插張9系n卡入去加幾個bootflag開機再裝N自家driver
再加bootflag reboot去activate個n driver

謝謝info,好有參考價值