有無卡可以硬解到 4K 片?

自從買左 PS4 之後已經好少係電腦打機,平時文書工作睇下片又唔駛用張打機既display 卡
一來唔駛用咁多電,二來又可以涼快D,機箱風扇又可以靜音D
打算換張低階而又可以硬解到 4K 片,最好連 youtube D 4K video 都可以硬解到就最好
唔之有無CHING 可以推介?

PS: 用開 A 卡,如果可以推介番 A 卡

A卡只有r9 285

A卡只有r9 285
美奈子廚 發表於 2015-3-8 20:16

唔係呀.......Intel Core M 都睇到 4K,反而 A 記要咁高先得 ....
    咁N 記有無低階硬解 4K ?

唔係呀.......Intel Core M 都睇到 4K,反而 A 記要咁高先得 ....
    咁N 記有無低階硬解 4K ? ...
Comeon 發表於 2015-3-8 21:47

這個問題有d復雜
要睇需不需要 4k@60Hz
需要 4k@60Hz就要 行双HDMI(某d mon only)/DP1.2/HDMI 2.0
就基本要GTX660以上

4k@30Hz或只需4K硬解 gtx650(好似630就可了)

這個問題有d復雜
要睇需不需要 4k@60Hz
需要 4k@60Hz就要 行双HDMI(某d mon only)/DP1.2/HDMI 2.0
就基本 ...
美奈子廚 發表於 2015-3-8 10:02 PM

咁如果用hdmi行4k 咩卡先做到?

咁如果用hdmi行4k 咩卡先做到?
測試部 發表於 2015-3-8 22:04

行hdmi1.4a就可行4k@30Hz

你指咩野格式,VP9或265?

基本上750 就可以
lowbson 發表於 2015-3-9 08:46

硬解到 4K 片 NV only GTX970 and 980, right now
A card all canot.....

you one it seem is 4k gaming.....

請問:
硬解 youtube 4K vp9 no flash, 邊張N卡A卡最平做到?