[操作疑難] 顯卡體質迷思

無聊系網上睇到既詳盡測試...
睇黎買卡見到ASIC Quality得6X%都唔洗甘執著了...費事毒到自己又去買好似賭博甘...
師兄們點睇?
http://bbs.pceva.com.cn/thread-98160-1-1.html

試過用幾張唔同ASIC既970,測試行3Dmark唔出artifact核心可以超到幾多。

1) Inno普通版 ASIC 53%, 去到盡都係 boost 1420 Mhz, 簡直垃圾
2) Inno普通版 ASIC 79%, 電壓都唔洗加, 直上1570 Mhz , 天堂與地獄, 不過散熱唔得, 玩一陣就降頻
3) Gigabyte WinForce OC ASIC 63%, 1510 Mhz
4) Gigabyte WinForce OC ASIC 69%, 1530 Mhz

其實你唔超頻,用佢原廠個clock,根本唔需要理,好似CPU咁。

其實ASIC係官方有兩面意思
高ASIC行風冷有著數 但水冷下超頻反而係低ASIC比較好...

不過老老實實 暫時都唔太覺ASIC有太大參考價值..

試過用幾張唔同ASIC既970,測試行3Dmark唔出artifact核心可以超到幾多。

1) Inno普通版 ASIC 53%, 去到盡都 ...
Kennn 發表於 2015-4-10 02:42

我2張TITAN X都系得69.5%同67.5%...
69.5%果張只可以穩定行1450Mhz...再高就驅動重置...
67.5%果張副卡未認真超過但默認電壓比69.5%高DD (69.5%默電1.149V   呢張1.162V)
另外想問下師兄組多卡SLI你會用ASIC高定低既做主卡?

回覆 4# 梁瀚文

緊係用ASIC高D果張做主卡啦。應該咁講,因為照道理張卡用少D電壓會冇咁熱,但由於行SLI時,張主卡都係食緊副卡D熱氣,主卡會變得比較熱,可以平衡返。況且行一D唔support SLI o既program同software時,可以用少D電。

路過

個人經驗
曾經有過三張相同品牌相同型號相同 BIOS Kelper 顯卡(不開名啦)
三張顯卡 ASIC 都不相同, 47.x(壞), 74.x(壞) 及 82.4(服役中)
三張顯卡最能夠穩超嘅就係 ASIC 82.4, 而且不加電壓下可以超頻推盡 boost table(BIOS 預設) 到極限 44 檔, 前題係要搞好散熱溫度(用原裝散熱會超過 85C 而且會降頻), 散熱改用咗一張三手嘅 Icy Vision rev 2(自己打磨翻新), 加上機箱兩隻穿甲彈風扇, 烤顯卡溫度一直保持不超過 60C(夏天9月無開冷氣空調), 最後換走兩隻 Icy Vision rev 2 嘅全速風扇用 PWM 風扇替代, 打機玩 game 都只係 55C 下, 呢張顯卡仍然服役中

路過

個人經驗
曾經有過三張相同品牌相同型號相同 BIOS Kelper 顯卡(不開名啦)
三張顯卡 ASIC 都不相同, 4 ...
mpegdecoder 發表於 2015-4-10 07:57

師兄講既同測試裡面完全唔同...
ASIC最高果張雖然Boost頻率最高但跑3D Mark系3張裡面最低分.... 而且溫度都最高同埋難超...
http://bbs.pceva.com.cn/thread-98160-1-1.html

師兄講既同測試裡面完全唔同...
ASIC最高果張雖然Boost頻率最高但跑3D Mark系3張裡面最低分.... 而且溫度 ...
梁瀚文 發表於 2015-4-10 11:23

文章內嘅效能比較可以話係有點笨
三張卡都屬不同牌子, 三張卡都有不同電子零件或電壓, 並非產自同一生產商啊