第一次用 N 卡的感想 : GTX960 4G (雖然已換,但真係一張好卡)

網上太多開箱唔再重複影相啦.講重點...

1> 成日話 A 卡顏色好過 N 卡
可能以前就係, 而家我睇到的係另一件事, 兩種卡的預設顏色取向係唔同, 不過全部都可以調, 再配合番 LCD 顯示器的顏色, 用 N 卡睇戲真係唔錯!

2> N 卡驅動好過 A卡
我試左好少野, 不過就安裝, 設定方面都真係好過 A 卡, CCC 成日自己死亡出錯, N 卡 GE 一次都無!
另外用 A 卡 HDMI 長期自動預設的問題無左, 好方便!

3> 好多人話張卡唔夠快
無講錯, 真係唔夠快行 madvr NNEDI3, 如果唔係 970 唔支援 4k 硬解, 4GB 記憶體 同功耗問題可能我已經買左

4> 4GB 無用?
唔係, 個個遊戲都唔同, 網上有詳細測試講得清清楚楚, 不過對於用緊 1080p 以上顯示器 (1440p / 2160p) 的人係非常有用, 另外 2GB / 4GB 差價好少.

5> 散熱器唔使咁勁
唔同意,  就算我唔超頻都好, 散熱器大係有好處, 風扇處於靜止的時間多左, 就算轉都慢左, 靜好多.
當然機箱散熱唔能夠太差, 不過張卡整體上唔算熱

6> 等 A卡出新款
無了期唔知幾時,又傳係馬甲卡,出先果張又未必好過 960 幾多,早知我都唔等,真係浪費時間

7> 有遊戲送
我未玩,都無咩興趣玩,不過送就要啦, 而家放左去二手區

8> 點解可以重來會買 970
因為行 1440p 唔夠快就係唔夠快, 而且而家的散熱做得幾好, 應該唔會嘈.
4k 就要犧牲下了..不過 CPU 夠快都可以頂到

9> 960 放唔出
咁都無咩問題, 用住先等新卡出, 等一張有4k硬解無3.5G問題的 970 後繼卡, 又或者睇下到時 AMD 出的新卡.

岩岩先因為 CCC 整 crash 左成個 windows
但張 7970 GHz 又未壞,無理由換住
好後悔由 660 SLi 轉過黎

希望快d出 970Ti

可能以前就係, 而家我睇到的係另一件 ...
Kin_2012 發表於 2015-4-11 22:56

You are smart!

970 唔支援 4k硬解?
係h265吾得姐

970 唔支援 4k硬解?
係h265吾得姐
美奈子廚 發表於 2015-4-11 23:13

970 果種叫混合式硬解, 一般效率比較低食 CPU, 960 果種先係純硬解.

The seventh generation PureVideo HD

The seventh generation of PureVideo HD, introduced with the Geforce GTX960, a second generation Maxwell (microarchitecture) GPU (GM206), adds full hardware-decode of HEVC Version 1 (Main and Main 10 profiles) to the GPU's video-engine.

Previous Maxwell GPUs implemented HEVC playback using a hybrid decoding solution, which involved both the host-CPU and the GPU's GPGPU array. The hybrid implementation is significantly slower than the dedicated hardware in VP7's video-engine.

詳見
http://en.wikipedia.org/wiki/Nvi ... ration_PureVideo_HD

我都A卡轉N卡,
顏色A卡鮮色D,
N卡直白D,
個人覺得ips用A卡,VA用N卡
電影其實用煙吾錯,
N卡驅動真好過A卡太多

回覆 6# powershing

我有 LCD 顯示係 2560x1440 AH-IPS,  I 卡我板有,對上用緊 A 卡, 而家用 N 卡.
三種卡有各自預設的偏色, 重點係顏色全部有得調, 影像質素同級計無話邊隻好好多, 唔好再比 A 卡顏色靚蒙騙了~

個人覺得ips用A卡,VA用N卡<<<厘句真!我四個組合都試過。
回覆 6# powershing

謝大大報告。。。