[操作疑難] PCI-E 3.0 問題(已解決)

師兄們,
我部機係行緊X79,
本身GTX 980 SLI兩張都行緊PCI-E 3.0,
但自從+左張Sound卡喺最底條PCI-E之後,
變成左得番主卡行到3.0,
其他變晒做2.0,
想請教一下點先可以兩張都行番3.0?

SPEC
CPU: i7 2300mhz ES
MB: EVGA X79 Classified
RAM: Corsair Vengeance 8Gx2 +Dominator Platinum 8Gx2
VGA: GTX 980 公版 x 2
PSU: Silverstone ST1500
SSD: Plextor M5P Xtreme 256gb
HDD: WD RE WD3000FYYZ 3TB

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

應該只插2張PCIe  先行到PCIe x16 Gen3
http://www.evga.com/support/faq/afmmain.aspx?faqid=59334

GPU插最第1同4/5 PCIe位,
sound卡插2/3位
(以紅色PCIe位計)

因為睇MB設計佢玩SLI or 3SLI係set左最高同最下個2條做一組呢(藍區)
其他裝置最好就唔好搞到個組既PCIe slots啦
Sound card應該俾組x4都夠用吧

應該只插2張PCIe  先行到PCIe x16 Gen3
暴走使徒 發表於 2015-4-14 16:01

師兄,我唔駛x16,
只係想要x8 Gen3.

GPU插最第1同4/5 PCIe位,
sound卡插2/3位
(以紅色PCIe位計)

因為睇MB設計佢玩SLI or 3SLI係set左最高同最下個2條做一組呢(藍區)
其他裝置最好就唔好搞到個組既PCIe slots啦
Sound card應該俾組x4都夠用吧

tc3335 發表於 2015-4-14 16:14

唔該晒師兄,
將Sound卡放番上去x4真係搞掂左,
仲可以將兩張VGA行番x16 Gen3.

唔該晒師兄,
將Sound卡放番上去x4真係搞掂左,
仲可以將兩張VGA行番x16 Gen3.

...
shimanong 發表於 14/4/2015 17:03

下次記得睇下本書仔喔,通常d SLI/CrossFire都會限左插邊個位架
Enjoy

下次記得睇下本書仔喔,通常d SLI/CrossFire都會限左插邊個位架
Enjoy
tc3335 發表於 2015-4-14 18:05

啱啱買果陣有睇過,
跟手成箱擺入床下底冇再拎出黎睇
未+Sound卡之前都要裝Nvidia Enable PCI-E 3.0先搞到.
唔該晒師兄.

P.S. E家變成左夾心餅,但係温度竟然都唔錯,
待機34度/32度,公版堅正
P.S.2 努力裝緊GTA V,睇下1200P可唔可以全開

啱啱買果陣有睇過,
跟手成箱擺入床下底冇再拎出黎睇
未+Sound卡之前都要裝Nvidia Enable PCI-E 3.0先 ...
shimanong 發表於 14/4/2015 18:13

所以我通常都down本digi版放係Window裡面備用.....

原全無問題啊,我一張980已經可以全High setting 1080p
就算落雨場景+晚上+開緊車都可以keep住8X fps呢,你SLI更加無問題啊