[操作疑難] 顯存唔夠用顯卡係咪會將d資料轉去內存度用?

係咪叫動態顯存? 假設我有1GB顯存用盡, 顯卡係咪會將d data轉去條ram度?
如果我有8GB ram, 佢有冇上限話轉幾多落物理內存度架?
條ram用盡又轉去虛擬內存度?
講到199,sor

Dynamic 係比onboard用
顯卡的ram比系統ram快唔少

via HKEPC Reader for Android

Dynamic 係比onboard用
顯卡的ram比系統ram快唔少

via HKEPC Reader for Android
唐賓南紀念中學 發表於 2015-4-21 14:39

咁有獨立顯卡 係咪就冇呢個function?

咁有獨立顯卡 係咪就冇呢個function?
deadoku 發表於 2015-4-21 02:47 PM

N年前的6100無ram, 係拎onboard memory用
係, 獨立GPU有自己的memory, 唔會用到系統的memory

呢個功能由 AGP 開始己經有
不過幾乎唔會用就係
因為太慢

果d卡有HT技術就可以借ram來當vram用
但多數呢d卡太弱雞 所以都唔會有咩實際用途

用左反而仲慢, 而家d卡唔會咁做, 最多爆ram, 真係用到都唔好開心, 因為會lag到抽筋
個情況同970 3.5GB RAM單野一樣, 一用到最後0.5GB RAM, 就會卡到冇朋友, fps大跌

你右 CLICK 桌面揀SCREEN RESOULTION
之後再揀 ADVANCED SETTING
佢寫住 SYSTEM SHARED MEMORY 咪係囉

一直都晌到 ,不過冇人用者嘛
應該係 DRIVER 同 GAME 本身既設定

你等到 AMD 幾時可以晌底板插 HBM 果時可能會有用

THANKS咁多位ching講解~~原來呢個function對而家既顯卡係徒勞啊~
換hardware才是正路啊

THANKS咁多位ching講解~~原來呢個function對而家既顯卡係徒勞啊~
換hardware才是正路啊 ...
deadoku 發表於 2015-4-21 19:42

有用架其實
宜家 PCIE 既頻寬咁高
借 RAM 可以完全善用PCIE 3.0 既頻寬
而 4K 顯示既記憶體壓力非常大 ,但又唔係普遍用家需要
借 RAM 又可以平衡各種資源

不過主要問題係底板 RAM 慢太多啦...
我地舉高雙手呼喚 AMD 快 D 將 CPU 底板 同 DISPLAY 全部統一
咁到時就可以晌底板上面插 RAM 比 顯卡用啦