[求教]980同970其實相差幾多?

小弟見到好多網都寫970同980差得唔多
感覺唔太值1k5差價 但實際用落會唔會好大分別?
想買970又有3.5+0.5開心事件 怕用多年d game出到食3.5G先開到中效
ps.玩一般1080p game中高至高

師兄不妨睇定d先,等5月中到5月尾980ti 6gb再決定都未遲。

P.S. 980 SLI用家,好多game全開得一張980唔多夠用。

但係ching 980ti真係好貴好肉痛
雖然6gb vram真係好吸引同好勁 但係我怕自己用唔曬浪費左
我本來諗住如果買980 等980ti出去二手區汁

10~15%

但係ching 980ti真係好貴好肉痛
雖然6gb vram真係好吸引同好勁 但係我怕自己用唔曬浪費左
我本來諗住如果買980 等980ti出去二手區汁
Osiris_Marx 發表於 2015-4-25 20:44

970第一水$2699,(公價329美金)
980果陣我買公版$4399,(公價549美金)
E家D非公要成5-6k....
TITAN X香港賣$8999,(公價999美金)
咁假設980TI要低於999美金又高於549美金,
咁斷估應該7xx美金左右呱,
如果負擔得起不妨好少少.

P.S. 可能師兄買完會玩4K,6GB VRAM就有佢用處.
P.S.2 正如師兄所講,
980可能會因為980TI定價而二手市場會由E家3xxx再跌多D,
咁姐係話跟本冇買970 ge理由,直接等980TI出場到時再諗二手980定980TI啦!

TITAN X香港賣$ ...
shimanong 發表於 2015-4-26 00:17

聽你咁講
即係如果等得既可以等埋980TI出左
先決定再揀咩卡

(因為都打算砌新機,980預左要遲D買)

970唔係出晒命是問題產品咩...

970唔係出晒命是問題產品咩...
lays 發表於 2015-4-26 00:57

所以呢?

TITAN X香港賣$ ...
shimanong 發表於 2015-4-26 00:17

但係開4k係咪又要4k mon ?
咁咪又多筆開銷
聽你咁講
即係如果等得既可以等埋980TI出左
kesan1900 發表於 2015-4-26 00:37

我都係諗往等埋980ti先砌
睇下到時980價位有咩變動再決定
但係真係等得好辛苦怕自己忍唔到手...

但係開4k係咪又要4k mon ?
咁咪又多筆開銷

我都係諗往等埋980ti先砌
睇下到時980價位有咩 ...
Osiris_Marx 發表於 2015-4-26 01:07

一闊三大就一定架啦 , 等二手都要你手快食到先得 , 但值得等 , 一個月 ,
大把野可以打發時間吧 , 唔係買完又再買咪仲用多錢