新手顯卡知識問題~

小弟新手一名
近排想砌機,所以開始學習一下電腦知識
想請教下顯卡既問題
競電卡同專業繪圖卡分別係邊呢?
(都同一樣既時脈同記憶體)

我上網睇過下,
有人話專業繪圖個驅動程式係主因,
又有人話個繪圖軟件只要支援,
其實競電卡同專業繪圖卡冇分別,
又話競電卡可以軟改成繪圖卡
講講下好似兩者冇分別,
但係兩者個價錢又唔係哩回事
越睇我越唔明

仲有想問下D白痴問題(對我黎講好疑惑)
同一個名,例如GTX760
唔同廠都會出,
同一間廠出同一個名有好多唔同版本
其實GTX760係代表咩

760 就係760
GTX660Ti 670 680 760 770
Quadro K4200 K5000都係用同一粒
GF同Quadro 物理上係同一粒野
遊戲卡改繪圖卡, 係因為以前N記只係用BIOS同粒電阻去辨認型號, 而又冇足夠措施防止用家自己改
而家已經好少有GF改Quadro

回覆 1# ~kck~

760屬於第7代中階卡  123低階  456=中階  789=高階
以760做例子  7=第7代  6=中階
以980做例子  9=第9代  8=高階
至於TI可以理解為加強版
同一型號會有不同版本 廠家可以賺盡些

DRIVER 係其一
不過好似話打機用既顯卡唔怕繪圖出錯

總之打機唔會買繪圖卡
因為繪圖卡貴好多

GTX760 只係代表一粒晶片
由NVIDIA 賣比下游廠商去做成一張顯卡
只要叫 GTX760 ,基本功能都一樣

回覆 1# ~kck~
全部GTX 760 都用同一粒由Nvidia設計嘅晶片,
咁其他廠向Nvidia買晶片 再組裝 用唔同風扇 調較voltage frequency => 非公版

競電卡同專業繪圖卡係有分別的: click me

GTX660Ti 670 680 760 770
Quadro K4200 K5000都係用同一粒
yjfoeg 發表於 27/4/2015 10:36 PM

你咁樣講會trick死d新仔
"同一粒"(同一代GPU架構)之中有唔同嘅"運作單元"
GTX 980 "閹割版" => GTX 970 (eg. less shader & memory bandwidth)

回覆 2# yjfoeg

多謝師兄回覆,
不過除左軟改果part其他都唔係好明

回覆 3# lovekim2046

多謝指教,衣加清晰左好多個名,
原來係系列,
咁有啲個號碼係四個未組成既
例如hd7990
都係同一道理?

回覆 4# Elatha

仲有,我既工作要用autocad ,遲下可能會畫3d
咁我其實用遊戲卡黎畫3d都冇問題
只係冇咁快?
定係根本唔得,張卡唔會幫我run哩個軟件?

回覆 5# q_p

多謝指教,
小弟英文有限公司,唔係好睇得明