[操作疑難] ATI 卡 出現奇怪並有趣的問題

小弟用緊 HD6950 ,
入手於二手區,賣家比我之前 將 HD6950 BIOS 改做HD6970
係我買左兩個月都冇乜問題。
後來兩個月後,一開機,出現閃屏-> AMD 停止運行 -> 藍屏 -> 重新開機 ->  LOOP 10 分鐘左右
就會運行正常,無論打機定睇戲,燒機,乜事都冇
(現在我把BIOS 改回HD6950 問題仍存在)

請問係咩問題呢?

比d信心 一定唔係a卡問題 係其他硬件/os問題

入手於二手區,賣家比我之前 將 HD6950 BIOS 改做HD6970
...
geffon 發表於 2015-5-10 01:25

張卡己內傷,你可以搵定後備卡了

...
geffon 發表於 2015-5-10 01:25

點解賣家要改張顯卡bios??

自己改卡出事然後入AMD數? good job!

點解賣家要改張顯卡bios??
simonlor 發表於 2015-5-10 11:10

因為 6950 屏蔽左某D功能,但實際上硬件上同6970 一樣
所以可以刷6970 BIOS 來達到6970 的效能..
詳細請Google 6950 to 6970

可已準備换卡...
新高登幫唔幫到你?

6970根本超食電, 冇入足12條/14條電線就有機會reboot。而且你肯定個火牛今日比起兩個月前更強健?

...
geffon 發表於 10-5-2015 01:25 AM

掘礦卡?

6950一頭一尾計都5年
始終有野會老化