原來宜家 AMD 唔洗 FIREPRO 都可以出 10BIT?

聽人講消費級顯卡只要駁 DISPLAYPORT / HDMI 就可以揀 10BIT
但我手頭上冇 AMD 顯卡 ,有冇人可以講下呢

我用v4900

firepro driver有一項set 10 bit...普通catalyse 無既

我用v4900

firepro driver有一項set 10 bit...普通catalyse 無既
yick 發表於 2015-5-23 09:06

我都係見人地講 ,我以為消費級係指普通顯卡 ,會唔會 WIN8 先有呢?

http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=60535&snA=7130

顯卡方面,AMD 消費級顯卡只要使用 DisplayPort、HDMI 在 CCC 都可以調位階數;N 卡沒記錯的話只有 Quadro 可以在驅動調成10bit輸出,消費級 Geforce 沒得選,這種情況下就算螢幕有10bit,但維持8bit輸出是一個比較理想的選擇

我都係見人地講 ,我以為消費級係指普通顯卡 ,會唔會 WIN8 先有呢?

顯卡方面,AMD 消費級顯卡只要使用 ...
Elatha 發表於 2015-5-23 10:02

佢系講 player 設置

佢系講 player 設置
naomi 發表於 2015-5-23 11:38

CCC 喎?
你知唔知 CCC 點解?

聽人講消費級顯卡只要駁 DISPLAYPORT / HDMI 就可以揀 10BIT
但我手頭上冇 AMD 顯卡 ,有冇人可以講下呢  ...
Elatha 發表於 23-5-2015 08:43 AM

等我呢個 AMD 叛徒答你啦
班 A 粉淨係識吹水 單打屈人係 N Fan
唔會正經答人野

你係咪問緊 Color Depth 呢?
R9-285 @ HDMI 出
係灰左選唔到 , 可能隻mon 問題
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

等我呢個 AMD 叛徒答你啦
班 A 粉淨係識吹水 單打屈人係 N Fan
唔會正經答人野

你係咪問緊 Color Depth ...
dom 發表於 2015-5-25 19:51

OH~咁可以唔洗理 A 卡住

其實我除左果個網站之外 ,GOOGLE 都 SEARCH 唔到

OH~咁可以唔洗理 A 卡住

其實我除左果個網站之外 ,GOOGLE 都 SEARCH 唔到 ...
Elatha 發表於 25-5-2015 07:57 PM

可能係隻 LCD Mon 問題, 買唔起 10bit LCD mon

可能係隻 LCD Mon 問題, 買唔起 10bit LCD mon
dom 發表於 2015-5-25 20:09

10bit LUT 6BIT PANEL 點睇

我用緊HD7750最高可以出到12bit
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊