[操作疑難] 想問我部機夠唔夠力推Titan x Sli

CPU: i7 4790k
Display: EVGA GTX Titan x
MB: ASUS Z97 Pro Gamer
Power: Corsair HX750i
Ram: G Skill DDR3 8GB x2
SSD: Samsung 850 Pro 256GB
HDD: WD 2TB 企業版
散熱: Corsair H60, GELID Slient 12 x5

有幾個問題想問~ (無任何超頻)
1) 火牛夠唔夠力推Titan x Sli?
2) Titan x Sli比起1張Titan x用電量分別大唔大 皆因自住驚電費太貴~雖然宜家都好貴 平日開5-6小時 放假會開全日
3) 因為張EVGA Titan x係去台灣果陣買 近排都唔會再去 真係行Sli用其他廠既公版卡有冇問題? eg ASUS or MSI
本身我係用MSI GTX 980 Gaming, 近排換左Titan X, 換完之後又想玩Sli....當初無諗住Sli所以火牛用得750W

回復 1 #alvinyeung

唔夠,火牛最少850
如果唔係隨時打機打到一半熄機

可以同其他廠ttx sli

打機時用電就一定有分別,idle就差唔多,講真打機仲計電費

poi~

我用5960x@4.5Ghz, ttx sli 打機測電錶650W左右。
750蚊d 但白金80應該都可以既。
當然850就最穩陣。

回覆 1# alvinyeung

你想知, 就用KILLERWATT (量電器) 查清楚.

我可以話畀你聽, 根據檢測. 一匹(750W)打孖上是沒有問題的,但要做大量準備工夫.

三個月前, TOM'S 用示波器計算顯示咭實用多少電.

TITAN X滿載下(不是用GAME模式), 已經用緊247W. TDP是250W

雖然, 你個火牛或者可以受到如此壓力, 但因為設計不同, 你要自己看火牛上,12V的負載上限. 很像我測試中的火牛, 不管有甚麼也好, 它的12V整體上限是396W,上述包括CPU,RAM,底版之類 (影馳黑金BG-450L), 足料. 即意味我不能超太多,甚至用了咭王後, 可能只可以用2.5寸硬碟或SSD來確保穩穩定定跑.

這個是我現時測試中的火牛

我用量電器嘗試計出最佳數值. 我知道CPU滿載時(13.5倍頻X200)大約用120W,  如配合TITAN X的話, 總數已經達370W,只剩下26W空間. 即意味運行前要先調好速度, 甚至其他配套同樣要改.

勉強ok。。。。。。。。

唔該哂各位既解答 我發覺我講漏左SSD同HDD 分別係Samsung 850 pro同WD 2TB企業版
回復 alvinyeung

唔夠,火牛最少850
如果唔係隨時打機打到一半熄機

可以同其他廠ttx sli

打機時用電就一 ...
jacky1d01 發表於 2015-6-9 07:54

因為我都算係打機打全日既人 怕行sli個用電量會好大分別

我用, ttx sli 打機測電錶650W左右。
750蚊d 但白金80應該都可以既。
當然850就最穩陣。 ...
evan11 發表於 2015-6-9 09:31

因為我都知我果粒係白金牛 再加上我係唔超頻 所以就想搏下可唔可以sli

ssd 最多6W

回覆 7# alvinyeung

Ssd同hdd用好小電

應該可以一試,但要留意full load時隻牛會唔會好熱。太熱就要換牛。
其實我覺得試吓冇壞處。

回覆  jacky1d01

我980非公雙8PIN SLI都係用750W= =
打機燒機都夠,不過CPU一超就唔掂 ...
BESTGIGI 發表於 2015-6-9 10:10

我想問兩張非公980個W數高啲定兩張公ttx高啲 我都唔超頻 所以想試下
回覆  alvinyeung

你想知, 就用KILLERWATT (量電器) 查清楚.

我可以話畀你聽, 根據檢測. 一匹(750W)打孖 ...
polarhei 發表於 2015-6-9 11:38

會試下用你講既量電器 然後再計下行唔行到sli...請問洗唔洗留番些少w數?定係可以用盡

回覆 9# evan11
最慘係我冇打算換牛 因為部機今年年頭先砌 線又執好哂 換牛都幾大工程 而且最怕試完full load唔到第2張ttx就無用處之地 不過應該唔會經常都會full load掛