[開箱] 舊機大升級 Sapphire R9 380 4GB Nitro (full load)

同上一次換顯卡已經係gts250,今次來個大升級購入 藍寶石 R9 380 4GB 版本

換完之後,應該都夠頂多3年

打機 同測試圖後補

已擺低1800蚊

有4條heat-pipe ,無咁樣衰

雙6Pin 供電,幸好火牛520w有雙6pin提供

好彩上下排都有dvi,之前買左隻機箱係會頂上排dvi,成日都好難插,依加可以轉插下排

換卡前的 GTS250

溫度真係有D肉孫

換卡後的 R9 380

AMD官方 係918MHz,依加出廠值係985MHz
Bandwidth 官方係176 GB/s,超完之後185GB/s

有師兄答左藍寶石用左 Intelligent Fan Control (IFC-II) 技術,所以會以靜為主打,溫度相度會爬升小小

補上跑分圖
好明顯仲新,認錯卡......

full load 溫度

test1 ,溫度大約為41 - 66度

test2,因為跑完test1 就馬上跑test2,所以最低溫度不準

溫度大約為49-68

點解佢風扇會唔轉

keyword: AMD ZeroCore Technology

支持開箱

點解佢風扇會唔轉

keyword: AMD ZeroCore Technology

支持開箱
astrial 發表於 2015-6-28 23:19

姐係點

同上一次換顯卡已經係gts250,今次來個大升級購入 藍寶石 R9 380 4GB 版本

換完之後,應該都夠頂多3年

打機 ...
天之邪 發表於 2015-6-28 23:06

0.0 自己買左咩都唔知有咩分唇嗎
Intelligent Fan Control II
Intelligent fan control allows one or more fans to be stopped for lower noise when the card is under light load and automatically restarted when the card temperature rises

http://www.sapphiretech.com/prod ... 139CD7&lang=chs

家陣潮流興低負載唔轉懶靜音

支持開箱

0.0 自己買左咩都唔知有咩分唇嗎
Intelligent Fan Control II
Intelligent fan control allows one or mo ...
Maze 發表於 2015-6-28 23:24

唔該師兄你先

家陣潮流興低負載唔轉懶靜音
Maze 發表於 2015-6-28 23:25

睇完都唔知幾時先會 trigger 到佢會轉..

唔該師兄你先
天之邪 發表於 2015-6-28 23:26

BTW, 支持開箱
用後感覺如何?

睇完都唔知幾時先會 trigger 到佢會轉..
天之邪 發表於 2015-6-28 23:27

佢冇寫明, 照N卡做法就係60度+ 開始轉, 你試下煲下佢