昨天入手gigabyte 980ti G1,太重,付上2個千斤頂

首先超白痴,原本用緊i7 2700k +intel 自家q67版(為佐intel 自己ME 內AMT ,方便起家外都 remote start pc 或藍畫面都可以remote 熄到機),因bios 已經最新,插將980ti 開到機過唔到bios 死佐起度,send 過e-mail 話eol product唔理我冇support .............
死人skylake 又未出,之後走去入塊msi z77-g45 2 手版頂住當,
原本mb bios 係2.0 ,一樣hold 死佐bios 位,
唯有拔走用返onboard display 去flash bios 上2.c ,之後成功使用張gtx980ti G1

由於之前用緊cooler maxxer 機箱(發現自稱master 果類牌子同人地比較都係較差),固定pci slot M3.5 螺絲位好易滑牙,及以前用緊asus gtx580 direct cu II 都有一定重量,成日因張card 過重經常無故win7 右下角出現display driver error 或hang 機, 成日都要拔張display 出來再插過先ok,直接換過新機箱
機箱:fractal design define r5

由於張card 太重,走去淘記搵<顯卡千斤頂>,看了後大致分3 款,
其中一款,手動白色,我稱為垃圾牙籤形:

http://item.taobao.com/item.htm? ... p;abbucket=4#detail
他的橫干只是一條幼都牙籤咁的膠條,根本完全不能付重,遲早變成咁,所以都廢事入手

另一款叫汽動黑,即圖右邊果支

主柱汽動鐵棒,壓短後自動伸長(最短30cm 到70cm長,反覆縮短自我伸長10 次,間中2 次自己唔識伸長,要打下佢先正常,
橫干位全膠,固定位手動上緊膠螺絲(綠2),都可以頂到一定重量冇向下彎

第3 支叫汽動黑雙肩:  即圖左邊果支

http://item.taobao.com/item.htm? ... amp;_u=81md54q81b16

這支用料感覺最好,因都有一定重量,
主柱汽動鐵棒,壓短後自動伸長(最短25cm 到75cm長),
反覆縮短自我伸長10 次未出現不能自我伸長問題,
這支安裝就冇咁易,但都冇乜難度,
橫干位有幾part 要上螺絲固定,
先固定橫干支架(綠2),2粒螺絲壓力迫緊,保証唔會向下滑,
之後安上橫干,佢本身橫干都係金屬,已貼上海棉貼,跟來都有一條超上海棉貼自己更換
,上緊螺絲起軌道上都唔會變彎/下滑

暫時2支千斤頂所頂位置唔一樣,左邊頂風扇,右邊直接頂heatsink 位
今晚煲機試下左邊都頂heatsink位會唔會過熱熱溶海棉膠.

其他有興趣買千根頂時,先留意機箱內部高度,及詢問千斤頂最短及最長長度,以免買後過長或過短

幾好,不過我由張卡灣,無所謂

幾好,不過我由張卡灣,無所謂
夜半無人 發表於 2015-7-8 19:32

我都係由佢灣,灣左買過張

回覆 3# pkboy

我都係甘話費事搞甘多煩死人了

我索性換過個Raven 機箱
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我索性換過個Raven 機箱
zxonco 發表於 2015-7-8 20:28

我都係, ft05, 垂直風道, 唔洗怕彎

殘廢要支撐架

我都係, ft05, 垂直風道, 唔洗怕彎
akitohk 發表於 2015-7-8 20:47

不過散熱很伏

不過散熱很伏
zxonco 發表於 2015-7-8 21:03

你係rv05?

無問題啊, 打機或者長時間full load 撥reset制旁邊的穿甲彈調速制去高速
d熱氣好快咁吹出黎

平時撥返去中速