又係PCIE位出事,求高手解救

今日岩岩買左張2手既GTX560TI
番到去上機個陣見佢行緊PCIE1.1 x 16
以為插得唔好,拆出黎再插過都係咁,擦膠擦金手指位都試過幾次,但仲係行1.1
轉番舊卡又冇問題行到2.0 x 16,張卡就算Full load都係行1.1
有冇師兄知邊度出左事
會唔會關火牛事...?

附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

按下個問號

其實1.1同2.0有咩分別?

我見我果張係PCI-E 3.0x16@ x16 1.1

救指教

回覆 3# heathung
省電mode

按下個問號
rudi 發表於 2015-7-22 04:07

試過禁個問號跑Full load都係行1.1

張卡係唔係插第一個PCI-E槽?   
如果係,請將VGA卡取下,拔BIOS電,等五分鐘再放返上去.(紀得斷電)
入Window safe mode ,用 Display Driver Uninstaller 清舊driver
再入Window 重裝driver ....應該ok

張卡係唔係插第一個PCI-E槽?   
如果係,請將VGA卡取下,拔BIOS電,等五分鐘再放返上去.(紀得斷電)
入Window  ...
a1111777 發表於 2015-7-22 12:39

我直頭已經洗過一次機,冇哂舊Drivers係度
個步驟係咪就咁拆張卡,拔BIOS電,等五分鐘再開機
等完五分鐘之後應該上BOIS粒電先定插左Display先?
唔該哂師兄

今日岩岩買左張2手既GTX560TI
番到去上機個陣見佢行緊PCIE1.1 x 16
以為插得唔好,拆出黎再插過都係咁,擦膠 ...
Shek★ 發表於 2015-7-22 01:17

it is normal
try full load your display card
you will see it turn to run at pcie 2.0

it is normal
try full load your display card
you will see it turn to run at pcie 2.0
qlee02 發表於 2015-7-22 14:08
唔係,你睇楚GPU-Z,係1.1 x16@1.1,即係張卡目前淨係認到1.1,點load都唔會識跳

卡的问题    点整都唔会变回pci-e 2.0