如果想用MAYA, 3DS MAX 加都會打下機, 應該買咩卡好

小弟部電腦係
CPU:I7 3770K
16GB DDR3
原本有張GTX680 但最近幾個月一做D同圖像有關既野就會LAG機/ HANG HANG地, 連D聲都LAG埋
MOTHERBOARD用緊ASUS Z77

最近又想學人玩下MAYA & 3DS MAX
究竟應該換咩DISPLAY卡比較好呢
PS:暫時唔想換機, 只係想換DISPLAY卡

先多謝各位提供意見參考

打機卡?繪圖卡?
魚與熊掌,不可兼得

要睇下打咩機
不過950都夠(大概750ti效能)
如果要做渲染既另計

680做3dmaya唔會lag掛...
我之前用6850都無lag

via HKEPC Reader for Android

打機卡?繪圖卡?
魚與熊掌,不可兼得
yjfoeg 發表於 2015-8-7 11:00

我之前上網見D人話繪圖卡而家同打機卡個分別已經收窄
所以我本身係PREFER 打機卡多D
因為繪圖卡好似一般都貴好多

要睇下打咩機
不過950都夠(大概750ti效能)
如果要做渲染既另計

680做3dmaya唔會lag掛...
我之前用6850都無 ...
gakko 發表於 2015-8-7 11:01

我應該係張卡壞左
可能之前部機一直冇咩位散熱
打機方面其實都係唸住可以玩下TOMB RIDER O個D啦
GTA 有PS4版我都會係返遊戲機玩多
而家都係玩下仙劍同俠客, 但因為壞左卡, 基本上LAG到接受唔到
最重要係連D聲都LAG又有雜音

去整卡可能更有so
680性能上都夠日常開支用

去整卡可能更有so
680性能上都夠日常開支用

gakko 發表於 2015-8-7 11:12

如果整大約要幾錢去邊整呀?

我張960玩Tomb Raider都開唔到Max(陰影要較Med),所以你要想想

我張960玩Tomb Raider都開唔到Max(陰影要較Med),所以你要想想
sunnykoomos 發表於 2015-8-7 12:07

其實我有唸過換980, 但我驚我部機用唔盡張卡浪費左

其實我有唸過換980, 但我驚我部機用唔盡張卡浪費左
mousejack 發表於 2015-8-7 12:50

點會用唔盡...呢兩代I7效能只係相差<10%
同埋你係K版...可以overlock