請問底版GA-965P-DS3係咪用唔到依家新嘅顯示卡?

本身部機用緊張HD4830 Golden, 前排轉左Windows 10, 咁舊嘅卡無driver, 所以想買張新啲嘅頂住先
睇過好似r7 250 / GT 740係差唔多級數, 但好似係咩pcie 3.0, 咁我底版係咪唔支援用唔到?
或者有無其他卡係用到?

ps. 火牛係Antec NeoEco 520W 80Plus

睇過好似r7 250 / GT 740係差唔多級數, 但好似係咩pcie 3.0, 咁我底版係咪唔支援用唔到?
kk9ghost 發表於 18/8/2015 06:21 PM

應該用到. 但速度會被底板所限行番 pcie 1. 對實際使用無乜影響.

應該用到. 但速度會被底板所限行番 pcie 1. 對實際使用無乜影響.
q_p 發表於 2015-8-18 18:46

咁你覺得我買邊張卡/咩牌子好?

咁你覺得我買邊張卡/咩牌子好?
kk9ghost 發表於 2015-8-18 20:31

呢個係主機板問題

一轉要睇埋CPU, Ram

呢個係主機板問題

一轉要睇埋CPU, Ram
小白豬 發表於 2015-8-18 20:38

你嘅意思係要換板?
係唔換版嘅情況下, 我仲可以換到咩卡?

ps. cpu係c2d e6300, ram係ddr2 2G

你嘅意思係要換板?
係唔換版嘅情況下, 我仲可以換到咩卡?

ps. cpu係c2d e6300, ram係ddr2 2G ...
kk9ghost 發表於 2015-8-18 20:44

你塊板太耐歷史
本身得1 PCI Express X16 槽

唔關顯示卡事

了解多D
http://www.expreview.com/18112.html

你塊板太耐歷史
本身得1 PCI Express X16 槽

唔關顯示卡事

了解多D
小白豬 發表於 2015-8-18 20:54

咁其實換新卡係會用唔到著唔到機, 定係只係慢啲, 發揮唔晒?
如果係後者, 其實我都ok, 我都唔係諗住有咩效能, 同原本差唔多就ok, 主要係想有driver support

咁其實換新卡係會用唔到著唔到機, 定係只係慢啲, 發揮唔晒?
如果係後者, 其實我都ok, 我都唔係諗住有咩效 ...
kk9ghost 發表於 2015-8-18 21:30

用到只係發揮唔曬,但影響唔係好大

放心

用到只係發揮唔曬,但影響唔係好大

放心
小白豬 發表於 2015-8-18 21:34

咁你覺得咩型號/牌子抵買啲?     呢啲o唔ok?
HIS ATI RADEON R7 250 ICEQ BOOST 1GB GDDR5 顯示卡        HK$ 625
Sapphire藍寶石 SA-DCA-R7 250X-1GD5 R7 250X 1GB GDDR5 顯示卡           HK$ 660