[開箱] [千呼萬喚始出來] Powercolor PCS+ R9 390 8GB GDDR5

話說有位個樣好似頭像係蔡風華先生o既 Ching 前排推介過 Powercolor 呢張 display card
除o左散熱好之外, 最重點應該係價錢, 當 Asus 同 MSI 都做緊 28xx o既時間,
Powercolor 呢張只係 $2380, 不過, ssp 就只有 Comdxx 有

http://www.powercolor.com/us/products_features.asp?id=585

近呢幾個星期我接近每星期去一次睇, 當然每次去都係因為有少少其他野買, 順便 check 一下啦
第一次去, 見到 display 櫃無, 就走去搵 staff 問一下,
傾開原來呢張野好少貨, 佢打電話俾代理問完, 之後仲叫我留o左電話, 有貨就 call 我
不過一直都無貨 (相信有 ching 都有去搵呢張 card)

到今日, 我要去買 microSD card, 咁又順便搵下o個位好好禮貌o既 staff 啦~
佢見到我就話依家有實期喇, 可以訂喇. 咁佢又再打電話俾代理, 講o左兩句,
原來代理今日已經派o左貨, 咁呢位 staff 就即刻用個 tab check stock, 我見到 "QTY: 2" !!!

「到o左, 你等我 15分鐘」
「好, 我去食 d 野先」

15分鐘後, 我見到張 card 已經放o左o係 Comdxx 提貨區o個度, 呢位 staff 見到我就俾張單我...
仲話搞o左我咁耐唔好意思 (其實佢唔係第一次咁講)
代理返貨o既野... 邊到 store 控制丫... 所以我o係度特別鳴謝 D哥, 真係十分好禮貌

好.... 飛雲 開箱黎喇 !!!

Intel Xeon E3-1230v2
16GB ram
win7 64bit

390 card, 說明書, driver cd, 8pin > 6pin power cord

前面係由 2011年 5月開始服役o既 6970

上機~~~

跑一轉 3d mark 11 P13695 (6970係跑 P5888 的)

Idle temp~~~ GPU memory clock 同 GPU load o個 d peak 位應該係我用 PS 整呢幾張圖o既 load 黎~

依家去玩下 GTA V 先.... 一陣再加多張 temp screenshot~

-----------------------------------------------
結果一玩....... 玩o左 1hr GTA V....
終於玩到 Very High settings
開頭覺得同 mostly Normal/some High 無乜分別, 但玩玩下先知真係靚好多

玩完 1hr 未 close game 出 desktop cap 的

部電腦靜o左好多呀~~~~
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

話說有位個樣好似蔡風華先生o既 Ching 前排推介過 Powercolor 呢張 display card
除o左散熱好之外, 最重點 ...
ventra 發表於 2015-8-20 00:52

正阿~有冇多d測試溫度~

正阿~有冇多d測試溫度~
卡洛斯牛頓 發表於 20-8-2015 01:14

你阿~有冇睇我最後o個句寫乜呀~~~~~~

ventra 發表於 2015-8-20 02:11

你揀MAX會好D

ventra 發表於 2015-8-20 02:11

而家有啦...溫度好似唔錯~  室溫幾多

仲涼過我張280X....

而家有啦...溫度好似唔錯~  室溫幾多

仲涼過我張280X....
卡洛斯牛頓 發表於 20-8-2015 02:29

頭先應該 24-25C 掛
3xx 大約係 2xx o既涼 & OC 版

正啊   外型及性能 好好   真係(平靚正)

保幾多年?

Ching 可唔可以度下由鐵片頂到散熱case 頂的高度?驚我個case 放唔落, thx!

賣曬Lu 等番貨 又唔知等幾耐