[開箱] EVGA TITAN X HYBRID遲來的開箱, 見證單扇及雙扇分別

張卡7月1日美亞落單, 等到9月4日先送來
無game送, 無poster送
但美亞送dhl優惠(兩日送到香港)
999美刀, 日日f5都係要等1至2月(email催左美亞兩次)
宜家美亞有貨, 不過即加價50%變左1479.99美刀
咁樣加價擺明美亞一水水貨已經出哂貨
我見佢把原廠扇出產日期係2015年6月12日
金手指係EVGA, 唔知係唔係CUT COST公板

不過n卡一年推出一張titan
3月至9月已經無左半年(市值)
如果下年3月titanx二手值hkd4600
現在的titanx一手市價其實應賣hkd6400
但又有980ti非公死守hkd5999個價
年尾旺季titanx 980ti又唔洗減價清貨
n卡定價真係高手

講番開箱過程(前中後正面)
左面EVGA TITAN X HYBRID,
右面 SHE48抱枕(6月頭bid返來, 等左3個月)
原廠扇好嘈, 廢的
無led燈, unjjable
外殼係膠, 手質好差(平時我鍾意開側透摸下佢)
背板由兩塊膠紙貼往, 唔係3M散熱膠
即係背板無助散熱
因為無左散熱片, 重量好輕. 無需用高科枝快子

體質76, 好彩唔係6x%(過左農曆七月十四先開箱)

單扇打排, 68度, 悲劇
(一把貓扇900轉, 有開冷氣)

攬左幾日抱枕, 諗到用三文治方式去打排, 47度
(兩把貓扇900轉, 有開冷氣)

圖片源自網上劣改, 由小人為港增光在現實實現貓扇加evga

3dmark, 證明4970k推唔起titan x

GPU Clock喺evga titanx hydro / hybrid 算最高
Name         GPU Clock         Memory Clock         Other Changes
EVGA GTX TITAN X Hybrid         1152 MHz         1753 MHz         Boost Clock: 1241 MHz
EVGA GTX TITAN X Hydro Copper         1152 MHz         1753 MHz         Boost Clock: 1241 MHz
EVGA GTX TITAN X Superclocked         1127 MHz         1753 MHz         Boost Clock: 1216 MHz
Inno3D iChill GTX TITAN X Black         1102 MHz         1753 MHz         Boost Clock: 1190 MHz
ZOTAC GTX TITAN X ArticStorm         1026 MHz         1753 MHz         Boost Clock: 1114 MHz

總結
evga hybrid渦輪扇好嘈, 個風扇控速有bug唔準
即係inno 980ti / titanx 把ac hybrid一樣咁涼
但贏橫軸扇夠靜
而且有LED負載燈

不過inno未必係公板
99%係CUT COST CUT電容板
而且OC默頻輸evga
evga默頻最勁, 唔勁擦bios就evga啦

無論GPU Clock、Memory Clock
980TI非公默頻 OC贏TITANX默頻成條街
單卡用12gb vram無意思(信仰問題除外)
建議用980ti港行貨唔玩水直接用三奶仲實際(e.g: gaming g1)

不過, 今日9月9日a卡出nano, evga今個月先出貨擺明玩野
早幾日我想CUT單算

開箱完畢. 而要同鬼頭一齊訓

回覆 1# dmm.co.jp

師兄,張卡實圖咁細...點睇網上圖仲多過實圖.....

其實evga titan x 一早已有貨,只是等oem水冷頭交貨所以先咁遲,等呢幾個月真係蝕到暈,上星期titan x 成交價只係5k2......

回覆 2# 華仔1228

大圖

其實evga titan x 一早已有貨,只是等oem水冷頭交貨所以先咁遲,等呢幾個月真係蝕到暈,上星期titan x 成交 ...
chris05 發表於 2015-9-10 01:01

所以我一直想CUT 單
但FURY X又唔爭氣
980TI BLACK外型又樣衰

留名睇開箱

我有張 EVGA 980TI HYBRID, 風扇唔嘈喎
會否其他原因導致你張 HYBRID 嘈?

我果張 EVGA 980Ti Hybrid 風扇都唔嘈喎
我都有諗過用 noctua, 但見無問題就無轉

我果張 EVGA 980Ti Hybrid 風扇都唔嘈喎
我都有諗過用 noctua, 但見無問題就無轉
...
chriskbchan 發表於 2015-9-10 09:51

嘈有兩個位
第一個位係原廠冷排把暴力扇
我換左兩把貓扇及唔用顯示卡個原裝風扇電源
因為插左就咩扇都嘈

第二個位係渦輪扇
如果係將貓扇降到500-800轉
你就唔會忍受到渦輪扇的聲(唔係風切聲)

INNO3D轉電容都仲可以落NVIDIA字, EVGA真係水皮
EVGA賣既應該係BIOS, 超成點?
1112311123 發表於 2015-9-10 02:39

hybrid好處係簡單即買即用
我唔期待佢好超
因為玩家OC有好多放法
無必要等半年用HYBRID
HYBRID個定位多數係俾單卡文書機信徒用(尤其細板側透箱)
放個機箱上木台面觀賞用