[操作疑難] 其實到底係display port 問題定係卡問題定點?

最近換左u2715, 用dp->dp, n卡, asus strix 970

之前用hdmi out落隻samsung mon都冇事

之後換左mon, 用dp
得閒開機就開唔著隻mon, 要夾硬熄左機開番先有野睇

今日仲離島, 開開熄熄n次都唔得
宜家火牛都俾我玩壞埋

其實上網都有人話n卡同dp 唔係好夾?
其實有冇解決方法? 定係要用番hdmi?
因為其實我都唔知係問題....

回覆 1# bbqaaq

開開熄熄n次果陣 點解唔轉用hdmi試下?

有冇係SETTING 到用返mDP 同 Enable DP 1.2?

回覆  bbqaaq

開開熄熄n次果陣 點解唔轉用hdmi試下?
heathung 發表於 2015-10-1 03:07

見大家好似話dp 既output quality 係好過hdmi試下用囉

有冇係SETTING 到用返mDP 同 Enable DP 1.2?
Jonathan 發表於 2015-10-1 09:46

有啊, 但保證唔係呢d 低級錯...
通常部野插住dp 開機冇畫面就冇畫面架啦
換咩port都唔會有, 要迫住重開...

"其實上網都有人話n卡同dp 唔係好夾?" 亂吹吧?

我用緊 970 經DP 駁 u2410 完全冇問題.

最近換左u2715, 用dp->dp, n卡, asus strix 970

之前用hdmi out落隻samsung mon都冇事

之後換左mon, 用dp ...
bbqaaq 發表於 2015-10-1 01:26

"其實上網都有人話n卡同dp 唔係好夾?" 亂吹吧?

我用緊 970 經DP 駁 u2410 完全冇問題.

...
java2 發表於 2015-10-1 11:43

https://rog.asus.com/forum/showt ... -DisplayPort-issues
http://www.techpowerup.com/forum ... port-issues.214924/

所以我都唔知係問題啦,,,
mon就唔似有問題, 我用macbook 射過去未試過唔得

但displaycard又唔似有乜問題..
激氣

回覆 4# bbqaaq

但係你開唔到嘛,如果你轉左HDMI係著到mon,咪可以即刻搵保養睇下咩事。

好過宜家火牛都壞埋!

(又有可能張卡個dp位壞壞地呢)

回覆  bbqaaq

但係你開唔到嘛,如果你轉左HDMI係著到mon,咪可以即刻搵保養睇下咩事。

好過宜家火 ...
heathung 發表於 2015-10-1 12:12

激氣...今次專登砌到部機咁好, 落重料, 仲要換埋靚mon
仲衰過舊機

等我攪番好隻牛, 再試試先...

會唔會條DP 線有問題?

所以我都唔知係問題啦,,,
mon就唔似有問題, 我用macbook 射過去未試過唔得

但displaycard又唔似 ...
bbqaaq 發表於 2015-10-1 12:01

激氣...今次專登砌到部機咁好, 落重料, 仲要換埋靚mon
仲衰過舊機

等我攪番好隻牛, 再試試先 ...
bbqaaq 發表於 2015-10-1 12:15
落重料就唔會係用970呢啲太監有bug卡啦師傅