[操作疑難] 要玩PS2模擬器同fallout 4,係咪一定要N卡?

c hing們,我都知呢部機、尤其顯卡太弱,
用呢部機玩PS2模擬器PCSX2 1.2.1,試過幾隻game,大部份窒到十彩,窒得最勁係大神同旺達,
請問係個模擬器問題,定係部機、尤其顯卡太弱既問題?

如果想砌到部機玩得順PS2模擬器同fallout 4,有咩要注意?INTEL i5-6500 搭 AMD R9 380夠未?
PS2模擬器會唔會一定要搭 N 卡至順?

謝謝

兩樣都好弱... 45nm CPU好耐冇見過

INTEL i5-6500 搭 AMD R9 380夠未 睇你想開幾高, Ultra 1定唔夠, fallout 4建議Windows 7/8/10 (64-bit OS required)
Intel Core i7 4790 3.6 GHz/AMD FX-9590 4.7 GHz or equivalent
8 GB RAM
30 GB free HDD space
NVIDIA GTX 780 3GB/AMD Radeon R9 290X 4GB or equivalent

唔趕的話等fallout 4出埋test再買都唔遲. PS2 Simulator就唔知, 冇點過
https://steamcommunity.com/app/3 ... 487870763302955811/

c hing們,我都知呢部機、尤其顯卡太弱,
用呢部機玩PS2模擬器PCSX2 1.2.1,試過幾隻game,大部份窒到 ...
frank817 發表於 2015-10-13 21:08

模擬器大多數只係支援INTEL, AMD行因為少左D 指令集( PS2模擬器開發果條友係INTEL控),一定慢好多

PS2模擬器要求:

Recommended Processors:
Intel Core 2 Duo / Core i3 @ 3.2Ghz or faster
Intel Core i5 / i7 @ 2.66Ghz or faster
AMD Phenom II / Athlon II (X2, X3 or X4) @ 3.4Ghz or faster

Recommended VGA cards:
Nvidia Geforce 9600GT / 8800GT or better
ATI Radeon 4750 or better

呢個要求已經係2012年定落黎,你連12年個建議要求都未掂到...唔流暢係好正常

PS2 emul 對video card 要有一定要求,如果強卡太弱唔掂,
同一部機 q6600, 用 6670 玩唔到 , 換左 7950 有d game 玩到.
而且有冇試過 pcsx 入面個 speedhack ,有d game 可以行順d

我用PCSX2 + A8-7600都得, 我都唔明做咩要搞咁多野

你唔係顯卡弱, 係成部機都弱到癲...
要換就真係要全部換

唔該各位 C HING, 我都知係弱,同都知PS2模擬器對INTEL指令集有優化,不過想知係咪連顯卡都要用N卡姐,因為我而家有張A卡心水R9 380,但N卡似乎未見有性能價格相若既產品

不過,粒U未至於太弱吧,如果唔要求樣樣高效,換張R9 270或 GTX 960都應該頂到兩三年吧(撇除機廂有冇位同隻牛夠唔夠力問題)

to be honest, 你粒U真係弱

唔該各位 C HING, 我都知係弱,同都知PS2模擬器對INTEL指令集有優化,不過想知係咪連顯卡都要用N卡姐,因 ...
frank817 發表於 2015-10-15 07:58

平平地汁張2手 750TI 玩住先 同埋係咪未SET顯卡做顯示 9500GT就真係雞左D X4 640都叫做行得走得

你粒u玩ps2毛儀氣係夠做既,求其有4gb ram都夠推
唯獨你顯卡太弱,求其買張r7 260以上既卡已好順暢
至於玩fallout。。。你要全機換