[操作疑難] 玩舊Game N視窗多開..GTX 980Ti 竟然輸給IntelHD Graphics 530

如題....
用GTX 980Ti N開舊Game後, 核心 維持 95~100%......舊Game畫面少許卡頓....

轉用  530後
N開舊Game後, 核心 78 ~95% 不等...
雖然不穩定......但舊Game畫面順暢....

到底是GTX 980Ti 設定錯了...
還是 530   N開有優勢

N記呢排靠惡毒,買通game廠,Driver劣化舊卡,可能淨係掛住optimize DX11/12,唔記得搞下DX9

新核心就算跑 DX9 分都唔高, 始終無理由Design新核心要就唔優化都超高FPS ga GAME...btw 無人想你會多開

N卡只係優化D大作
online game 好多都係冇優化
我N開都係會有D窒

另外要睇埋game既engine
現在D新卡&新driver好多都支援唔返D舊game
好多舊game都未必有優化

玩STAR CRAFT 2 新版SET 高效以上會窒機

如題....
用GTX 980Ti N開舊Game後, 核心 維持 95~100%......舊Game畫面少許卡頓....

轉用  530後
N開舊Ga ...
SkyTester 發表於 2015-11-18 13:36

cpu usage = ?

玩STAR CRAFT 2 新版SET 高效以上會窒機
CyberSection 發表於 2015-11-18 16:32

CPU問題吧。SC2對GPU要求唔高,我用GTX960都輕鬆1080P High/Ultra特效,反而好睇重CPU,有D物理效果、粒子效果全部都係用CPU計出黎。

CPU問題吧。SC2對GPU要求唔高,我用GTX960都輕鬆1080P High/Ultra特效,反而好睇重CPU,有D物理效果、粒子 ...
leave 發表於 2015-11-18 18:23

CPU 嗎??? 好像都是GPU 接近FULL LOAD

CPU 最多50%不到

回覆 5# CyberSection
我完全感覺唔到你所講既問題...我開到盡...
64GB RAM
5960X
980TI

如題....

轉用  530後
N開舊Ga ...
SkyTester 發表於 18-11-2015 01:36 PM

我好奇咩Game 黎 要多開