[操作疑難] GTX690 4GB想換卡

我有張Dell廠機GTX690卡4gB內雙GPU,請問各位高手有咩卡可以推介,因為本身張都唔係好差,所以想換張效能分別大D嘅卡,筆直又唔係太多!現時配置i7 4930K 32GB 1600RAM,crucial 500ssd,平時用3ds Max及打機各半!望各位高手指點一下

我有張Dell廠機GTX690卡4gB內雙GPU,請問各位高手有咩卡可以推介,因為本身張都唔係好差,所以想換張效能分別 ...
Alienware 發表於 2015-11-22 17:19

GTX980 或者980TI

GTX980 或者980TI
s84292 發表於 2015-11-22 17:27

都有考慮過980,不過性能比我現時張卡各方面提升有幾多?抑或980ti性能提升更明顯?不過就需要放咗張舊卡先夠$

都有考慮過980,不過性能比我現時張卡各方面提升有幾多?抑或980ti性能提升更明顯?不過就需要放咗張 ...
Alienware 發表於 2015-11-22 17:35

GTX980的話,好大約10-15%,如果係2560X1600新大作,快一倍以上(因為690得2GB VRAM,經常會爆)

GTX980TI大約快1.5倍-2倍,如果係2560X1600完勝

回覆 4# s84292

以1.5倍同10%咁計即係980TI 快過980 15倍

但係如果解像度只係去到1920*1080 , 不會有很明顯的改善。
始終GTX 690 係dual GPU 嘅顯卡, 依然係非常強大。

而且根據樓主所講, 佢個張係4GB版,咁980 同 690 真係吾會差太遠XD。

不騙樓主, 你真係想換張performance 勁過690好多嘅, at least要GTX 980 Ti or Titan X    。
只不過樓主又有限budget, 都係比翻係自己選擇。

980TI OC

690真係好勁

via HKEPC Reader for Android

GTX980的話,好大約10-15%,如果係2560X1600新大作,快一倍以上(因為690得2GB VRAM,經常會爆)

GTX980TI大約 ...
s84292 發表於 2015-11-22 17:40

多師兄意見!我都係傾向980Ti

980TI~