[操作疑難] MSI GTX 970 Gaming 4G 死機定畫面,禁機箱reset無反應。

全新砌左部機~

Intel 4 Cores 4 Threads Core i5-6500 Skylake
MSI 微星 B150M BAZOOKA B150,DDR4,LGA 1151,USB3.1,SATA3 6Gb/s,M.ATX M/B
G.SKILL DDR4 Value Series F4-2133C15S-8GNT DDR4 (2x8GB)
Toshiba DT01ACA200 2TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD
ANTEC VP600P 600W Power Supply 火牛
Samsung 850 EVO Series MZ-75E250BW 250GB 2.5" SATA3 6Gb/s (Solid State Drive, SSD) 固態硬碟 7mm
MSI 微星 DI-N970TG4 GTX970 GAMING 4GB GDDR5 OC TWIN FROZR V 雙風扇顯示卡

攪店一開機入Win7 10分鐘內就會hang畫面,機箱reset都無反應,要長按開機掣關機,
試過MSI Update工具 update 最新bios、driver,
memtest pro 4 查過ram無事,
msi afterburner 較20度風扇開到最大,
關閉V Sync
都唔得,
係用msi gaming app 較靜音mode得番1xxMHz就唔hang啦~

CHing,請問係咪有D咩要set呢?定係張卡、板有事?一或係其他問題呢?

會吾會唔夠電呢

100% 新唔代理一定冇問題 (唔明點解會有咁架心態) 打散佢黎試

會吾會唔夠電呢
siutcto3o 發表於 2015-11-27 13:12

我都係咁唸,gtx970官網寫500w,我比600照計都夠,但..........真係唔知~

100% 新唔代理一定冇問題 (唔明點解會有咁架心態) 打散佢黎試
測試部 發表於 2015-11-27 14:31

的確!~
我想試下拆左gtx970試下,
B150M個onboard display配i5-6500可用嗎?
如果拆左gtx970用到=gtx970有事定唔夠電呢~
事關部機係幫朋友砌既~要帶定D野過去~^^

會唔會heat sink裝得唔好overheat?

via HKEPC Reader for Android

我都係咁唸,gtx970官網寫500w,我比600照計都夠,但..........真係唔知~
leo_ng 發表於 2015-11-27 02:34 PM

你更係未睇過我部新+舊件機
http://www.hkepc.com/forum/viewthread.php?tid=2239428

會唔會heat sink裝得唔好overheat?

via HKEPC Reader for Android
jack0922 發表於 2015-11-27 14:56

我都有唸過~個D腳仔好無信心~但用CPUID HWMonitor 查個溫度都係40度倒~

測試部 發表於 2015-11-27 15:09

~.~ 我黎cc先~唔該你~

測試部 發表於 2015-11-27 15:09

~.~ 我黎cc先~唔該你~
Ching~睇完啦~但睇唔到啟示woo~請指點~