十幾年前我朋友咁講,係咪玩我?

是咁的,大約90年代中,PENTIUM 133-166年代,我開始接觸砌PC,但對顯卡,一直覺得好複雜,幾乎冇認知,除左曾經為FF7買過張一3dfx voodoo 2(嚴格黎講唔係顯卡),其他都係問砌機仔,有時用onboard顯卡。

約2002年尾,用緊onboard顯卡,同個朋友連線打機不順,佢建議我加獨顯,我完全唔識咁濟,佢話買GeForce,最新係6系( 6xxx),一定過千蚊,貴,唔抵買,買5系 五六百蚊就夠,又話反正買幾貴,都係半年後就變廢鐵,唔使買過千。

但我都拖到砌下一步機先加顯卡,聽佢講,買五六百蚊貨式,先後買過7600GS(2006年)同9500GT(2009年),仲唸著佢當年話5系就夠,而家7系9系應該勁過佢當年講既5系好多掛?

而家當然知打機係乜要求,出新機起碼要GTX960或R9 380,起碼$1500,就算舊機頂著檔,750TI都要$1000頭,五六百蚊,二手都冇可能。

佢話咩責五六百蚊就夠,以當時2002年尾黎講,佢係咪玩我?

求c hing指點

是咁的,大約90年代中,PENTIUM 133-166年代,我開始接觸砌PC,但對顯卡,一直覺得好複雜,幾乎冇認知,除 ...
frank817 發表於 2015-11-29 14:44

玩大多數GAME,當年500-600係可以玩到中效,500-600年買到舊一代中階
(當年買張最TOP其實都係3-4千左右,同埋以前冇咁無良,中低階卡可能都有高階卡3成- 7成性能,
唔係依家咁壓倒性,9600得980TI 1/3, 低階1/10都冇,幾乎差過D 集顯)

十幾年後,500-600蚊只係買到D殘廢低階卡,當然唔得
依家4000蚊買唔到高階卡一樣(980算唔算高,見人見智,至少樓上仲有980TI同FURY X壓住,仲有泰坦X...

睇你打咩 game, 當年我打 wc3 都係用幾舊水的卡

打 cs 亦係, 唔使貴卡

2009年初,9600GT賣$700到,夠玩好多game。
我都覺得近年中階卡越黎越貴,我諗主要係因為推出後好少大幅減價。

如果你唔信你朋友,可以上網揾下當年既顯示卡價錢同遊戲測試。

你朋友有見地, 識得咩叫性價比, 他沒有玩你,
十年前的700蚊唔等於而家700蚊架!

仲講返十幾年前既野
果時邊同而家

而家d game 要求好高 最少都要買張中階卡 $千幾二千走唔甩

是咁的,大約90年代中,PENTIUM 133-166年代,我開始接觸砌PC,但對顯卡,一直覺得好複雜,幾乎冇認知,除 ...
frank817 發表於 2015-11-29 14:44

師兄知唔知咩叫time value of money
10年幾前,5,600蚊一張低/中卡差唔多啦

10年前700蚊同而家700蚊唔同洗法,未計通漲

我黎抽水