我的古董電腦跑4K!

我有部周董,都長開左起碼兩年。上星期無啦啦張部DL左落部周董嘅片落去部更古董嘅 E6600 (起碼7年機)到,點不知當transfer緊嘅時候,部周董就熄左機。試左幾次都係咁。我最後就張部周董果幾隻HDD囉左出黎,放左入去部買左一年但連盒都未開嘅HP N45L到。用左15分鐘安裝番個最新嘅周董。之後張部用左7年嘅E6600退休,再張之前部機清潔好(部機自動熄機原因係過熱)。而家做左自己書房嘅主力機。

早兩日,使拂痕,想話搵D 4K 片黎睇下,知道自己部機起碼有兩年機齡,所以出去高登問下人,睇睇現時邊張video 咭support 4K video play back 啦。

出到去問10個sales 9個推我買N咭。小殺神……(待續)

我推GTX950 and Gtx960

我經已開門見山同 D sales 講話,我唔打機架!張 video 咭最主要用黎睇 4K movie 啫。佢地仍然一味推我買N咭,師兄們,點解呢????

唉!用開ATI HD7770 嘅我,要我用 GTx960 ,我或者會接受唔到個畫質。所以我當時乜都無買到。返屋企再做資料搜集。

X2

回覆 4# DirtyBear

我經已開門見山同 D sales 講話,我唔打機架!張 video 咭最主要用黎睇 4K movie 啫。佢地仍然一味推我買N ...
天文台 發表於 2015-12-30 13:42
因為硬解H.265 4K目前真係得GTX950 960做到嘛:

響網上搵左成晚資料,個人都好亂,只知到 GTx960 一定得,反而更高型號既就唔得。一係就 Intel 內顯。

又記得我問過 D sales ,佢地話我張古董 Radeon HD7770 睇 4K 一定唔得唔洗諗云云…但係我真係唔想再次試番 N 咭果 D 色淡得黎又無反差嘅畫質。最後決定等!

昨晚,彿然想練番下 Premiere Pro,就裝番個落部腦到。諗起都有十年無剪過片無用過 Premiere。好多新功能以前係無嘅,所以上網睇番 D tutorials 。其中有樣最最最最最最最最最最最最吸引我嘅就係 Adobe Premiere Pro cc 內嘅 Mercury Playback Engine,只要 GPU support 好多 effects 都唔洗 rendering 就即時可以 playback,勁正!

但一諗起自己張老爺咭…唉!但最後都裝左個 Premiere Pro cc。而且又比我開到個 HW Mercury Playback Engine (HW GPU) 唔洗用 CPU 慢慢 rendering D effects。
我昨晚試過一條 1920 x 1080 H.264 嘅片加左三個 color correction 都唔洗 rendering 直出。哈!正!

最後,我胆粗粗去 DL 左個 "北京烤鴨與美女 4K 示範片" 3 分鐘片就要 9 百幾 MB。我用 potplayer 黎 play,小…殺…神!
Play 得不知幾順!邊 X 個話我張 HD7770 係古董呀?
剪片得,play back 4K 又得!真係出面 D sales 信佢一成都死。

ps. 最後我講講我原本用黎做周董而家做左我主力機嘅 Hardware config 先:

CPU: Intel E3 - 1235 v1
MB:   Gigabyte GA-H67N USB3-B3
Ram: 8GB DDR3
VGA: ATI Radeon HD7770
HDD: Transcend 128GB SSD x 2 (1 system, 1 storage)

gtx750都好像跑得到

點解我覺得好像轉個彎來AMD好。
支援硬體加速 HEVC/H.265 現加又好像只有N記有
咁你問得人地就一定回答N卡