顯示卡花畫面,另問新NV卡硬解問題。

其實係咪即係卡上嘅vRAM出問題多?

請問,現今嘅顯示卡(NV Display),對比起當年(GeForce 210)係Hardware Decode上,有冇咩新特破。
因為依家都無乜點打機,只係用嚟間唔中睇下片。
所以,如果新卡都無乜咩特別(反正GeForce 210都好似有H264硬解),咁就用佢頂住先,唔換新卡住囉。

950 960有H.265硬解。

其實係咪即係卡上嘅vRAM出問題多?

請問,現今嘅顯示卡(NV Display),對比起當年(GeForce 210)係Hardware  ...
mdws2002 發表於 2016-1-4 09:10

最特別應該係950同960,有H.265 4K全硬解

anyway,  vp9仍然從缺(youtube的高清格式), 只有intel內顯有部份加速

唔急等多代

950 960有H.265硬解。
yjfoeg 發表於 2016-1-4 09:18

即係反而打機用嘅970/980無H265硬解?

最特別應該係950同960,有H.265 4K全硬解

anyway,  vp9仍然從缺(youtube的高清格式), 只有intel內顯有部 ...
s84292 發表於 2016-1-4 09:42

等多代又有啲新野?
唔好意思,自從囝囝出世後,真係無乜點留意Display Card市場。
電腦都仲係老舊嘅775平台。

即係反而打機用嘅970/980無H265硬解?
mdws2002 發表於 2016-1-4 10:38

冇錯,我依家打機張980TI都冇H265硬解...反而950 960 同INTEL內顯有

下一代應該有埋VP9 (GOOGLE的VIDEO 格式,YOUTUBE 高清已經轉緊去VP9)

唔急可以等下,今年係GPU大換代(之前3年AMD同NV都玩緊馬甲小改)

真係要換,是但買張平價低檔就算

冇錯,我依家打機張980TI都冇H265硬解...反而950 960 同INTEL內顯有

下一代應該有埋VP9 (GOOGLE的VIDEO  ...
s84292 發表於 2016-1-4 10:49

其實都係唸住平價低檔,始終都係老舊平台,即使真係落勁卡,都未必夠力推。
咁就聽師兄講,等多一代,等啲平價入門卡都有埋H.265硬解再換。
順便睇下二手區有冇咩平價,整張嚟頂住先。
我見依家啲560Ti放二嚟都係二百幾三百零蚊。

下一代應該有埋VP9 (GOOGLE的VIDEO  ...
s84292 發表於 4/1/2016 10:49 AM

你用得980應該都會用i7, 軟解咪得囖

你用得980應該都會用i7, 軟解咪得囖
sunnykoomos 發表於 2016-1-4 06:09 PM

你講我丫 GTX970+5820K RUN 4K

回覆 9# 測試部
夠曬啦