你哋 SHADOWPLAY / RAPTR 錄幾分鐘? 用咩質素?

我想問吓有用開 SHADOWPLAY 或 RAPTR 既各位, 回帶功能 (SHADOW MODE 或 HIGHLIGHT) 會選擇錄幾耐呢? 請講吓理由!

RAPTR 預設 15 秒, SHADOWPLAY 預設 5 分鐘. 日前我試過 30 秒, 僅僅錄得哂一個大場面, 目前寧願 1 分鐘. 錄得短比較爽手但有錯失風險, 錄得長比較保險但整理麻煩, 我覺得幾難平衡.

另外比起解像度更重要既 Bit-rate, 我用 RAPTR 最高的 50 MBPS, 但網上有人話 35 MBPS 已夠用. 我心諗, 唔通又係 "人眼只能見 30 FPS" 呢種謬論啲 FRIEND?

特別詢問 AMD 卡用家,

1) 錄 60 FPS, 成品有冇窒下窒下咁? 我因此被迫只錄 30 FPS.
2) 你哋點睇 GAME SESSION 錄影 (自動由頭錄到尾, NV 卡尚沒此功能)?

另外比起解像度更重要既 Bit-rate, 我用 RAPTR 最高的 50 MBPS, 但網上有人話 35 MBPS 已夠用. 我心諗, 唔通又係 "人眼只能見 30 FPS" 呢種謬論啲 FRIEND?
Australis 發表於 2016-1-4 10:31

"人眼只能見 30 FPS" 係錯既,但係 50 Mbps 同 35 Mbps 你又睇唔睇得出有分別先?
如果你係放上Youtube既話,1080P 60FPS 都係得 12 Mbps:https://support.google.com/youtube/answer/1722171?hl=zh-Hant

只係用MSI Afterburner錄,效果唔差,無用GPU轉碼器,只係用翻x264vfw

https://youtu.be/DtCUS0e3q6I
x264 crf 16

30fps足夠人眼(腦)形成流暢影像,但冇話過更高分辨唔到
同APPLE個retina一樣,純粹行銷技巧

"人眼只能見 30 FPS" 係錯既,但係 50 Mbps 同 35 Mbps 你又睇唔睇得出有分別先?
如果你係放上Youtube既 ...
leave 發表於 2016-1-4 10:41

佢好似係建議你上傳檔案(剪完片既傳出檔)既 Bitrate,經網上壓縮後自然更低。

50 vs 35 真係要返歸搵一個 benchmark 錄影來比較下!

只係用MSI Afterburner錄,效果唔差,無用GPU轉碼器,只係用翻x264vfw

x2 ...
harryytm 發表於 2016-1-4 11:39

效果相當唔錯,非硬件加速錄影都咁順,你部機實好神。

效果相當唔錯,非硬件加速錄影都咁順,你部機實好神。
Australis 發表於 2016-1-4 14:10

無超到嘅3770K ja wor

無超到嘅3770K ja wor
harryytm 發表於 2016-1-4 19:27

各取所需, 我仍授意 NV / AMD 官方的錄影機制.

我想問吓有用開 SHADOWPLAY 或 RAPTR 既各位, 回帶功能 (SHADOW MODE 或 HIGHLIGHT) 會選擇錄幾耐呢? 請講 ...
Australis 發表於 2016-1-4 10:31

放YOUTUBE/TWITCH 都有再壓,佢俾唔到咁高BITRATE

我覺得視乎你玩咩GAME
我覺得720P 高BIT-RATE 低FPS 最好

如果用到1080 + 60FPS...靜態就好鬼清,一郁就起晒格..

30fps足夠人眼(腦)形成流暢影像,但冇話過更高分辨唔到
同APPLE個retina一樣,純粹行銷技巧:redfa ...
yjfoeg 發表於 2016-1-4 12:36

30fps足夠人眼(腦)形成流暢影像<--電影嗰種有快門嘅就係