其實N 記黃老板係未智障?

出張970,980,980ti 冇h.265硬解,
要攪到後期爛鬼950同960先有hvec,
同當年2系卡一樣,260,270,280得dx 10
爆佐250出來有dx10.1 support,
無hvec 又唔寫個 driver 叫 gpu 行 cuda 去硬解,究竟佢覺得係未用得970以上唔應該是用舊 cpu,應該用 skylake cpu 去硬解就得,
用950/960係用緊上代 cpu或更舊 ,所以先加hvec 比你地用?

老實講,等265普及可能仲慢過4k
因為目前265最大用途,就係動漫片容量可以有顯着縮小
但係都係字幕組嘗新鮮試玩,基本上265暫時無咩作為
就好似某OP,4k 120fps,有幾多人部機正常播到一樣,265似係發燒者玩具多
因為賣街壓制264就足夠應付到,而且新野又要新解碼晶片支援
呢個年代硬件想改朝換代唔係想像中咁易,就好似usb 2.0,3.0咁樣
可以向下支援就無問題,但係3.1成個插式都唔同左
想普及真係好難...係我眼中3.1同thunderbolt都係一樣
但係要普及後者比前者更好

最初265話可以省左幾多容量,最後發現除左動漫有效果
真人電影方面真係無太大幫助,我自己都試過壓265
真係省唔到幾多位
新藍光碟規格初出都好大機會係H264,4k

點解950、960會支持,更高階反而無
你無講錯,就係為左舊gpu有個賣點
265無實際功用,所以就算970以上唔支援,實際上都無咩人吵
大部分都係覺得只要遊戲運算力達標就夠
你問下titan用家,你會要6GB Vram支持265
定係唔支持265,但係有12GB Vram呢

黃老闆唔識銷售既話,N卡就唔會有咁高佔有率啦
當A粉係度講N卡點樣使橫手
咁電腦野本來就係軟硬配合,講到咁清高,A卡呢家咪都有同遊戲廠合作

當然,黃老闆銷售方式係有問題,但除左等佢出新卡,刷卡比錢仲有咩選擇?
市場都無選擇唔係A就係N,唔中意黃老闆只可以對買對家既卡

我自己又無用開色水好令既A卡,都唔打算試
但係我一直唔明要色水好正常應該換mon先,點解唔係mon行先而係張卡行先

消費者係理智既,N卡無好野就唔會有咁高佔有率
用開N卡又唔會話有感情,又唔係生果教.
只係買張card返來,N卡又無咩煩惱,效能表現又達標
用開好就繼續用,a卡又唔見得性價比高。

好似個個黑970單野,唔講我以為4k普及左
黃老闆的確係唔爭氣,但係970佔有率係市場最高
咁一定個個買都係弱智

樓主因住呢度一堆死忠同打手 插到你直飛9重天
呢度邊個都得罪得, 就係唔可以得罪NV同英文字頭

BTW 你既問題應該好多人都唔會見到...因為呢度D人用顯卡只係用黎打機同跑分

回覆 2# a39g99

新藍光影片可能推出無期,雖然有可能用50GB記錄之, 但因為軟硬要全改, 所以未必有.

不過, 我們可以借用KDDI文件看問題所在.

根據SUPER HI-VISION廣播規格, 8K衛星廣播如果獨立的話,最少達90Mbps(該當時示範用的). 目前仍然找方法確保80Mbps內(包括保安, 誤差值, 內容), 但已經是兩年前的事了.

http://av.watch.impress.co.jp/docs/news/20130206_586725.html

現時50GB光碟. 理論上放一套4K影片是沒有問題的. 問題是,整體碼率會超過36Mbps上限嗎? 目前也要草擬最少兩份文件, 處理4K 3D格式, 4K 一般格式.就好似MPEG-4 AVC 中既MVC同樣難做.

其實我睇左咁耐都唔知邊張<$1k卡係性價比最高

樓主因住呢度一堆死忠同打手 插到你直飛9重天
呢度邊個都得罪得, 就係唔可以得罪NV同英文 ...
kingleo666 發表於 2016-1-6 17:32

N卡hi end冇265 是正常因為265冇用264 已夠做
A卡hi end得264 垃圾連N卡中低階都可以行265

我真是好亂

N卡hi end冇265 是正常因為265冇用264 已夠做
A卡hi end得264 垃圾連N卡中低階都可以行265

我真是 ...
EVIS 發表於 2016-1-6 19:30

咁下一代APU support H.265 decode時應該點講

回覆 2# a39g99

您試過就明.....當年我都係N轉A.....D色係即刻唔同左.....
之後A壞左  又未有時間去買卡  轉返張N落去真係差好遠........
當然  感官既野個個唔同   有人覺得D色靚左  有人覺得差左   但好肯定同您講係有分別

咁下一代APU support H.265 decode時應該點講
GeneralShepherd 發表於 2016-1-6 23:52

i7都可以軟解 APU? wfc