其實有幾多人會買Amd 呢排新出嘅顯示卡?

And d Gpu 都唔係出咗幾耐
我好有興趣想知有冇人會有興趣買

https://community.amd.com/thread/195151

Looks like Arctic Islands/Polaris is just around the corner

最近買左張千零蚊嘅a卡用(msi),無介意新定舊,因為買之前已知係改名卡,用落都ok,我夠用就得。 ...
有運行 發表於 2016-1-12 02:33

Ching 可以告知一下買咗既係邊張嗎?

咁啱近日想搵張千零蚊(預算上限二千之內)既顯示卡,
主要用嚟煲劇 & 睇電影(一定係駁出TV睇),
少玩 Game, 但就算玩既話, 無論網遊定單機都只用 default 畫質設定(唔追求乜嘢特效全開)
同埋習慣以視窗化 1920x1080 去玩 (用既係 2K Mon)
諗緊唔知買 GTX960 4G 定係 380X 4GB 好,
諗住呢個星期六去買, 希望各位 Ching 比 D 意見小弟參考吓, 唔該先~

如果駁電視應該N卡好D,
因為n卡gtx950, 960, 970呢堆卡有hdmi2.0,
a卡未有hdmi2.0。
(有錯代更正) ...
有運行 發表於 2016-1-12 05:18

張顯示卡預算只係用兩三年,  我通常係一過保養就換另一張...
而部電視上年買既 (1080P, 非4K), 三兩年內都唔會換住,
所以未有耐用得著 HDMI 2.0. (再換下一張顯示卡果陣應該會換埋電視)

同埋...你買果張係咪 380X 呢 ?

小弟用緊380 2GB , 後悔左無買4GB , FXAA 同 環境光唔開得最高黎J
但以我2GB 既效能黎計, 4GB 應該都係2千樓下贏曬(計埋性價比)

但呢d野有得有失,物理效果相信都係N好d,不過個人覺得影響不大,反而鐘意A卡d味精調色

小弟用緊380 2GB , 後悔左無買4GB , FXAA 同 環境光唔開得最高黎J
但以我2GB 既效能黎計, 4GB 應該都係2千 ...
backhome2007 發表於 2016-1-12 06:55

嗯, 我都係諗住買 4GB 版本, 依家用緊既果張都 3GB,
(Sapphire HD7950 3GB with Boost VAPOR-X )
所以換過張既話, 都唔會諗少於 3GB 既卡.
唔少人話 A卡色水好, 我真係唔識分, 因為從未用過 N 卡,
依家就怕轉用咗 GTX960 既話, 如果真係睇戲果陣色水唔好既話,
到時後悔就.... >.<   
穩陣嚟講應該繼續用 A卡,  但GTX960 又比 380X 低功功耗同無咁熱,
好吸引囉!好難落決定究竟用邊張好..唉!

N粉搞事,無版主做野?分身術都出埋喎

via HKEPC Reader for Android

其實d人咁無聊,我地係消費者來的,a又好n又好,間公司你又無股份,咁自high做乜?我只睇產品,好用抵用就用邊張,我基本a卡又用n卡又用,總之買卡時邊張合用就用邊張,都唔知有乜好坳