打lol有時會lag一lag 1秒, 之後變正常

如題, 所有setting開到最高, 1920X1080

CPU: I5 4460
RAM: 8GB
顯卡: GTX 960
Driver: 最新, 已重裝但都是有一樣問題

FPS冇設限, 平均15X, 剛入場2XX, 有時會lag 1秒左右, 果一秒FPS都會降幾十, 之後變正常

是什麼原因變這樣? 沒超頻, 是game本身沒優化還是怎樣?

如題, 所有setting開到最高, 1920X1080

CPU: I5 4460
RAM: 8GB
顯卡: GTX 960
Driver: 最新, 已重裝但都是 ...
goodpethk111 發表於 2016-1-20 18:26

有冇試過電源設高效能? 唔比CPU同GPU降頻?

有冇試過電源設高效能? 唔比CPU同GPU降頻?
s84292 發表於 2016-1-20 18:37

岩岩SET左高效能, 同埋想問我電腦裝置LOL開曬最高, FPS平均15X-20X 正常?

因為我見我舊電腦i3 4GB RAM A卡5750 1680X1050 開全高 D FPS平均都同我依家部I5 GTX960 8GB RAM 差唔多, 係咪我未fully run曬張GPU同CPU

岩岩SET左高效能, 同埋想問我電腦裝置LOL開曬最高, FPS平均15X-20X 正常?

因為我見我舊電腦i3 4GB RAM A ...
goodpethk111 發表於 2016-1-20 18:46

其實FPS高過你個MON個最高整理率係冇意思,可能會有畫面撕裂或者假LAG

開返垂直同步吧

LOL 唔係好食GPU 同處理器,顯卡唔係低階,其實部部機都差唔多

其實FPS高過你個MON個最高整理率係冇意思,可能會有畫面撕裂或者假LAG

開返垂直同步吧

LOL 唔係好食GPU  ...
s84292 發表於 2016-1-20 19:26

我用N卡, D人話用本身果個智能sync關LOL入面果個SYNC 係最好?

N-Card都咁

開垂直同步啦,打LOL 60FPS夠了

咩game都會
問題有好多
Hdd , ping , windows有野行緊 ,等等都會有機會lag

我用N卡, D人話用本身果個智能sync關LOL入面果個SYNC 係最好?
goodpethk111 發表於 2016-1-20 19:57

智咩能sync, G sync要你個mon 十卜先得
直接開V sync啦

btw 唔一定關顯卡事