[操作疑難] [求助]3 MON打機問題

想用三個MON黎玩車GAME.

顯示卡: AMD Radeon HD 6900 Series

MON1 : 16:9 - HDMI
MON2 : 16:9 - VGA > DVI (顯卡認到係VGA)
MON3 : 16:10 - DVI

我SETTING 時候認到晒三個MON, 但係想三個同時用就唔得,
佢叫我用MON3時, 就必須停用 MON1 或者 MON2,

亦試過 MON3 同MON2 用緊, 但MON1 又唔可以同時用...

請問係顯卡問題? SETTING 問題? 定係要三個一樣大小, 解像度既MON 先得?

用DisplayPort

你需要用50蚊買個MINI DP TO VGA既轉插

你需要用50蚊買個MINI DP TO VGA既轉插
btm 發表於 2016-5-18 00:23

我後尾再睇左要個MON 本身有DP 先WORK, 係唔係?
我果個係AOC HDML/VGA MON.

Eyefinity requires an ACTIVE adapter to enable a third monitor
依家幾難買到,個頭入面有chip,之前ssp 都係得HIS 一隻咁多

Eyefinity requires an ACTIVE adapter to enable a third monitor
依家幾難買到,個頭入面有chip,之前ssp ...
horaceshum 發表於 2016-5-18 01:54

https://world.taobao.com/item/91 ... 4.0.0.TBxRYn#detail   
(唔知呢度可唔可以貼LINK, 如果唔得請告知, 必定盡快刪除)

呢隻應該係師兄講果隻?
另外想問, 我第三個MON 係1440X900 同而家MON1+MON2 1920X1080 唔同,
到時有冇其他影響, 例如要將其它MON較返細...

THX 樓上咁多師兄~

依家幾難買到,個頭入面有chip,之前ssp ...
horaceshum 發表於 2016-5-18 01:54 AM

高登景豐有得賣
不過條線本身唔係好多間代工廠造,買完兩個唔同牌包裝盒子但開完盒後裡面條線其實係一模一樣都唔寄

(唔知呢度可唔可以貼LINK, 如果唔得請告知, 必定盡快刪除)

呢隻應該係師兄講果隻?
另外想問, 我第 ...
philliphk 發表於 2016-5-18 09:41 AM

景豐都有DP>VGA賣,無睇錯個價錢好似仲平過淘寶

做拼合畫面或者仿製畫面一般都會根據屏幕EDID資訊搵出整體可以輸出的解像度
例如1440x900+1920x1080+1920x1080,如果兩隻1920x1080可以支援1440x900就可以(3x1440)x900或者(3x900)x1440
反之如果唔支援,解度度會一直下試直至3個屏幕都有相同解像度支援為止(極端例子可能係[3x800]x600/[3x600]x800)

景豐都有DP>VGA賣,無睇錯個價錢好似仲平過淘寶

做拼合畫面或者仿製畫面一般都會根據屏幕EDID資訊搵出整體 ...
寂寞的FSY 發表於 2016-5-18 10:33

THX 師兄, 即係話三個同型號MON 最好.
BTW 我搵日去睇睇, THX SO MUCH~

回覆 9# philliphk

提提你,我3 mon用7970cf  玩DiRT Rally 都lag到飛起,可能粒i7 870太舊