好心Amd生下性啦

同係新卡發布,一個月前n 記1080,1070 表現令人驚艶,尤其1080。性能同用電都非常出色。但反觀rx480遲人地成個月出,竟然比唔上n記上代970,重要解決唔到散熱問題,又唔見得慳電。根本完全比唔到壓力n記。重以為會重演4850/4870事件,點知令人大失所望

性能贏970少少
耗電多970少少
公版個廢廢散熱都係熱多970 4度左右

8G VRAM 贏3.5G 多多聲, 起碼可以set高d setting

但我就唔會入手公版啦

其實個人估計主要係因為 GF 14nm製程問題
睇返480既頻率同1080/1070差一大截,主要應該係輸係到

1070有幾驚艶呀, 贏到TTX/980TI係延續基本換代水平, 上代28NM換28NM喎, 今代反而退步添啦, 錢就識收呀NVIDIA

無可否認1080,1070 表現令人驚艶
但個價錢都今人驚.......

電腦野要睇性價比, 而且480的DX12吾差, 如果預玩新game的話(或者加上Pro A)可以算480

利申: GTX960用家

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

AMD接左console機咁多單,理應好多fund做研發,點解好似完全不思進取咁?
定係覺得家用機既錢太易賺, 同好肯定以後D廠唔改架構唔識轉supplier?

其實個人估計主要係因為 GF 14nm製程問題
睇返480既頻率同1080/1070差一大截,主要應該係輸係到 ...
bdrom 發表於 2016-6-29 23:26

唔關事,架構唔同冇得直比

10系根本屈時脈,要多謝TSMC
架構唔覺得有幾勁

無可否認1080,1070 表現令人驚艶
但個價錢都今人驚.......

電腦野要睇性價比, 而且480的DX12吾差, 如果預 ...
Newtype 發表於 2016-6-29 23:31
個價好高冇錯,小心比人ban