請問我部腦用唔用到GTX 1070?

我想問如果我想轉卡,部腦用唔用到1080或1070呢?
我自己用24吋Mon,暫時一定唔會轉Mon,平時玩BF及其他大型遊戲多,如果想未來一年Game可以全開同順是否用1070都已經足夠,因為聽人講24Mon用1080好浪費,請各位俾啲意見

本人電腦資料,謝謝
PC Specs:
1 .Intel Core i5-4570
2. Gigabyte GA-H87-D3H H87
3. Kingston DDR3 1600MHz 8GB Kit (2x4GB)
4. WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD
5.Plextor M5S 128G
6. Gigabyte GV-N780OC-3GD GTX780 3GB GDDR5
7. ANTEC HCG620M High Current Gamer 620W 80Plus
8.WINDOW 7 64BIT
9. Antex GX700 (CASE)
10.Cosair Strafe RGB (Keyboard)
11.Logitech G420 (Mouse)

1070就夠
隔一,兩年再換會仲抵

24" mon 都有 4K, Nvidia 1080 唔夠用

部機本身已經仇仇地,用得780但只有8GB RAM同配i5...
上得1070,不如上埋16GB RAM啦,錢多就換埋粒1230V3

首先多謝咁多位回覆先,我部機3年前砌架啦,因為張780花畫面,過幾日拎俾個FD睇,如果壞可能要換,所以問定大家意見,不過上網睇話1070,1080都炒貴哂,都唔知點算

咁我聽大家意見選擇1070啦,1080太貴,而且冇可能會買4k Mon,我個Mon係Dell舊Mon,都仲好靚,加上4Kmon哪有錢買
另外,我遲啲都會買多條Ram上16GB
點解大家都提議我換U,乜個U唔掂啦

首先多謝咁多位回覆先,我部機3年前砌架啦,因為張780花畫面,過幾日拎俾個FD睇,如果壞可能要換,所以問定 ...
Cole788 發表於 2016-6-30 20:39

差少少
用i5嘅話1070都有可能full load唔到

我想問如果我想轉卡,部腦用唔用到1080或1070呢?
我自己用24吋Mon,暫時一定唔會轉Mon,平時玩BF及其他大 ...
Cole788 發表於 2016-6-30 16:39

幾多吋唔係問題 解像度先係問題
1080p GTX1070 夠曬力買1080都係曬錢
2k/4k 請換機

你不如等 GTX1060。比較適合你部電腦同1080p gaming。GTX 1070你可能真係用唔盡。

借位問一問

我用e3 1230 v3
Mon都係24吋1080p

其實gtx1070係咪真係可以1080P全開(反鋸齒都要最高)目前所有game穩60fps以上
因為好驚戰地1出左會唔夠力

本身想買asus非公1080,但個價真係比其他牌子貴好大段距離
所以諗住平一半買1070