[測試] 開箱 MSI GeForce GTX 1070 Armor 版

找返條出POST數先, 應承咗出POST但直播完差D唔記得
依排真係有少少忙
感謝當晚得閒睇直播嘅咁多位巴打
同樣地直播片段可以去返我PAGE睇返:https://www.facebook.com/OCFAT/

測試平台
Intel Core i7-4790K 4.6/4.6
Asus Maximus VI Gene
DDR3 2400 16GB C11
Antec HCP-1300 Platinum

3D Mark Fire Strike Ultra

3D Mark Fire Strike Extreme

Game Test
Rainbox 6

The Division

DX12參考
Tomb Raider

然後我又發現我無CAP低Furmark圖....................................
Auto fan speed情況下Furmark去到76度就無再上升

MSI的Armor版本雖然係散熱器上係比GAMING X版本係差咗少少
但就結果來睇仍舊足夠應付1070的發熱量仲要有找
超頻能力亦都唔差, 足以彌補返同GAMING X版效能差距
咁當然....依張價錢真係幾殺下..

超頻之後, 分數由原本4389上到去4889
足足多咗500分, 即係有十幾個%空間比大家超
GTX 10x0的顯示卡仍然同之前幾代一樣
超RAM可以發揮出更高效能
所以公版超唔到RAM基本上都係廢廢地........
除非刷BIOS搞, 如果唔係.....今次玩咗幾間非公我都係撐非公
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我都係超到咁上下收檔,再高會有artifact,但full load溫度冇太大變化,感覺仲有得上但有不明結界

我都係超到咁上下收檔,再高會有artifact,但full load溫度冇太大變化,感覺仲有得上但有不明結界 ...
Wanderer 發表於 2016-7-6 02:31 AM

可能打頂, 體質算係咁上下

機箱淨係可以塞落msi兩張非公或者公版,gaming x仲係炒緊,宜家睇黎真係買armor算把,多謝PO主分享

張card如果有埋背板就正啦

我個張1080玩蘿拉都唔夠你張1070勁...被CPU拖低哂>_<
(行DX11同DX12個分差唔多, 但DX12無得顯示OSD所以錄左DX11的)
用緊i7-2600 + H67版
https://www.youtube.com/watch?v=667P3KzXGh4

我個張1080玩蘿拉都唔夠你張1070勁...被CPU拖低哂>_<
(行DX11同DX12個分差唔多, 但DX12無得顯示OSD所以錄左 ...
grxgr 發表於 2016-7-7 10:26

佢個test未必係全max, 不過我覺得你絕對有必要睇下部機發生咩事, 下圖係i5-2500k + GTX1070既result,冇OC, setting同你完全一樣,行DX11

回覆 7# Wanderer

同埋我個mon係1200p

回覆 6# grxgr

試下關閉垂直同步同開啟全熒幕

佢個test未必係全max, 不過我覺得你絕對有必要睇下部機發生咩事, 下圖係i5-2500k + GTX1070既result,冇OC, ...
Wanderer 發表於 2016-7-7 16:25

應該係OCAM錄BENCH有影響,
呢次唔錄就咁試完既RESULT如下

另外我估可能係粒U太熱....幾日前換個散熱膏ARCTIC MX4都唔多得(用原裝風扇,都5年了,可能老化左), 打機FULL LOAD 9X度....上網查過好似I7 2600呢D到某個溫度自動降頻...可能因為咁所以low fps低能可怕...