[測試] DOOM Vulkan vs. OpenGL Benchmark - RX 480睇黎rx480,真係冇得輸

Doom Vulkan Vs OpenGL Async Enabled AMD RX 480 Frame Rate Comparison
https://www.youtube.com/watch?v=TtBJ8t_hT5I

DOOM Vulkan vs. OpenGL Benchmark - RX 480, GTX 1080
https://www.youtube.com/watch?v=Vg5hz7_X_Ss

Radeon RX 480 DOOM Vulkan and Async Compute Perfomance
https://www.youtube.com/watch?v=GlzKPBIjZPo

果然買480係岩既 等埋非公480睇下fps升度幾多先

Rx480 oc 破萬5分 已經好勁 !
已過 oc 980  ! rx 480 仲要唔鎖頻
1080 點打啊 1060仲要冇SLI
Rx480 如果d貨多到山甘,個代理倉罷到罷唔哂 有賣2000以下。 1060 已經收得山!!
不過有樣野 amd 可能會死gamework手上
但我覺得firestrike 個分最實際。  
但oc同唔oc 差4千幾分有真係誇張左d既

借問聲佢右上果D 數據係用咩SW睇?

Doom Vulkan Vs OpenGL Async Enabled AMD RX 480 Frame Rate Comparison

DOOM Vulkan vs. OpenGL Benchm ...
SpinninRecord 發表於 2016-7-13 02:57

以價錢講到現在張RX 480真係超班 .   希望多D 遊戲開發公司支持 AMD 啦!! 做多D.  DX12 game , Driver support 效能全開.      小弟想快D 睇到入左兩張 RX 480 真正實力

以價錢講到現在張RX 480真係超班 .   希望多D 遊戲開發公司支持 AMD 啦!! 做多D.  DX12 game , Driver s ...
wormyelf 發表於 2016-7-13 09:57

不過其實而家啲game 廠係偏幫N卡,感覺多好多support或專為佢優化咁

不過其實而家啲game 廠係偏幫N卡,感覺多好多support或專為佢優化咁
skullomania8 發表於 2016-7-13 11:28

財大氣粗,冇計既
A記唔生性冇牙力嘛...唔知今年情況點

回覆 4# wormyelf

按照目前嘅數據,vulkan好過dx12,dx12太多問題,開左fps不升反跌,重中之重嘅混交同雙卡vram堆疊又無曬聲氣

我唔係好明,點解amd行vulkan會提升咁多?
本身amd行opengl唔多掂,但vulkan應該係以opengl基礎再改進吧?
N記都有比錢開開發vulkan,但點解0提升?
1070效能應該係rx480一倍,但到左vulkan就比rx480追到
係咪老黃未真正出手?driver未真正解放?

回覆  wormyelf

按照目前嘅數據,vulkan好過dx12,dx12太多問題,開左fps不升反跌,重中之重嘅 ...
sl110070 發表於 2016-7-13 11:42

唔系應該同opengl 比咩??

我唔係好明,點解amd行vulkan會提升咁多?
本身amd行opengl唔多掂,但vulkan應該係以opengl基礎再改進吧?
...
Moga 發表於 2016-7-13 12:13

Vulkan好似係用mantle做基礎