[已確認?!]從 OpenCL driver 得知 AMD Vega 11 有2款 晶片 !

由德國網:https://www.forum-3dcenter.org/v ... 562438&page=481
Code:

SI: TAHITI CI/GFX7: MILOS, KRYPTOS, HAWAII, NEVIS, PENNAR, BONAIRE, KABINI

VI/GFX8: ICELAND, TONGA, CARRIZO, BERMUDA, RACERX, FIJI

GFX81: AMUR, STONEY, ELLESMERE, DERECHO

GFX9: GREENLAND, RAVEN1X, VEGA10, VEGA11

In the older versions Vega 11 was missing.

Source: AMDs OpenCL driver

EDIT: This also 99% confirms that "Raven Ridge" APUs will feature the Vega uArch

EDIT2: Greenland is probably the GPU part of AMDs next gen HPC-APU

IP v8.0: Tonga, Fuji
IP v8.1: Polaris
IP v9.0: Vega

即係話Polaris充其量只係GCN1.2既小改+換14nm?

Vega 11如果係細咁仲好過買480 (係細我估3072SP)
儲多半年錢應該夠budget由買480變做買V11

IP v8.0: Tonga, Fuji
IP v8.1: Polaris
IP v9.0: Vega

即係話Polaris充其量只係GCN1.2既小改+換14nm?
...
GeneralShepherd 發表於 2016-7-15 12:19

其實暫時RX480賣得好差,如果vega追唔返咁蘇大媽可以收工

三大廠應該收左老黃好多著數,a牌卡都係是是旦旦咁出,根本無心戀戰
A卡名牌廠又貴保期又短,已經少左好多人衝
加上大把人等埋發叔1060

其實暫時RX480賣得好差,如果vega追唔返咁蘇大媽可以收工

三大廠應該收左老黃好多著數,a牌卡都係是是旦 ...
Moga 發表於 2016-7-15 12:33

1080 d著數 已令大家 幫老黃 打江山 有餘

三大廠應該收左老黃好多著數,a牌卡都係是是旦 ...
Moga 發表於 2016-7-15 12:33

呢位師兄真利害,連人地賣得好定差都知,但係奇怪在條街又無晒貨。

呢位師兄真利害,連人地賣得好定差都知,但係奇怪在條街又無晒貨。
indigo 發表於 2016-7-15 13:36

我頭先聽完佢講都試下搵資料
除左搵到周圍都SOLD OUT同外國佬普遍都話199-239USD有咁的效能玩到1080P 5-60FPS好誇張之外
都搵唔到實質數據

我頭先聽完佢講都試下搵資料
除左搵到周圍都SOLD OUT同外國佬普遍都話199-239USD有咁的效能玩到1080P 5- ...
fat007007007 發表於 2016-7-15 13:39

就嚟出1060,係要做下野嘅。人地可能係業內人仕,未知道個銷售數字囉。

就嚟出1060,係要做下野嘅。人地可能係業內人仕,未知道個銷售數字囉。 ...
indigo 發表於 2016-7-15 13:43

條街無曬貨唔代表佢個銷售量大,d電腦舖亦都唔入太多公版卡
本身A牌支持者已經唔多,正常都會買非公
但暫時非公個出貨量又極少
暫時兩岸三地大部分人都係諗住睇定d先買
再加上很多電腦討論區都比較少 真實用家用後感
基本上rx480 ge文章都係轉貼文或不知明吹水網ge跑分
咁都自high話賣得好好??

我都想係業內人仕,係ge話買野有折

咁即係咪埋眼靠估推理?