大家點睇今次 TimeSpy測試 異步計算(async compute)有大幅度提升效能?

大家點睇今次 TimeSpy測試
異步計算(async compute)有大幅度提升效能
A記分數提升 眼前一亮 相反N記沒多大作用
這對N記玩家"公平"嗎?這是"誰"的問題?
這種"優化"應不應該重視呢??

async係dx12 標準
號稱完美支援dx12嘅nvidia, async效益不及對手,你話係邊個問題

Rx480 就算優化,都唔夠兩年前980快,證明amd本身硬件設計差,要靠每隻game出patch 優化,對玩家唔公平,但pascal有asyn compute 已經追到amd,黎緊1060已經追過rx480,用電量只係120w,絕對比480優勝

回覆 3# btm

講"優化", 以前nv靠錢黎用the way meant to be played既名義去"優化"隻game已經唔公平, 而家只係出個patch, 仲要係對2邊有益既更新, 就話對玩家唔公平, 同d政客輸打贏要有咩分別
仲有pascal 有async追到amd, 唔係調轉咩? Fury X由原來高970少少升到超1070既級別, 係咁既情況, 最多只可以話amd 軟件優化差, 只要patch左, 硬件設計既巨大優勢就出現啦

加Async Compute就叫優化, 3DMark Vantage果啲PhysX來拉CPU分啲叫乜, Async Compute點都叫做係DX12嘅feature

真game(唔係3Dmark呢啲synthetic benchmark), 一開async, nVidia幾乎冇增長或負增長. 有外國website指Pascal嘅dynamic load balancing喺hardware, 但就唔係太"asynchronous", 即係Graphics 同Compute唔夠AMD咁parallel

當然, 而家Pascal都喺最快, 但係只係靠shader power輾過個DX12, 講俗啲即係蠻力. 年底Vega加一堆DX12 games (有啲已經寫明會加async compute), nVidia頂唔頂得住都重未知.

利申:GTX1080用家

回覆 5# Mox

Vega 只會2017第1季出,年底出雙芯rx480

回覆  Mox

btm 發表於 2016-7-17 16:13

咁我寫錯時間啦, 但Vega同一堆會有async compute嘅games會出就一定, nVidia真係要諗諗方法, 將來啲game可能會越來越優化Async Compute.

隻Tomb raider patch左Async, FuryX開turbo咁過左980Ti

回覆  Mox

btm 發表於 2016-7-17 16:13

AMD OPCL驅動證實:存在VEGA10、11兩個GPU

MD無意中證實了正在打造的兩顆VEGA GPU

AMD驅動中已經提到VEGA 10和VEGA 11

在最新的Crimson software中附帶的OpenCL驅動中可以找到下面的列表

SI: TAHITI【GCN1.0】
CI / GFX7: MILOS, KRYPTOS, HAWAII, NEVIS, PENNAR, BONAIRE, Kabini【GCN1.1】
VI / GFX8: ICELAND, TONGA, CARRIZO, BERMUDA, racerx, FIJI【GCN1.2】
GFX81: AMUR, STONEY, ELLESMERE, DERECHO【GCN4,GFX81可以看出更改不大,具體改進解析戳此】
GFX9: GREENLAND, RAVEN1X, VEGA10, VEGA11【新架構】

SI/CI/VI和GFX代表每代GPU。目前尚未發佈的最新架構為GFX9,包括Greenland,Raven1X,Vega10和Vega11。曾經很長一段時間Greenland都被認為是Vega10的另一個代號,但既然已經被單獨列出來了,就說明Greenland可能是別的東西,可能是集顯。

好消息是海力士已經確認今年第三季度HBM2就可以出貨了,剛好趕上明年發佈的Vega。問題是,Vega10和Vega11都會用HBM2嗎?可能Vega11也會用GDDR5X?

https://www.chiphell.com/thread-1617488-1-2.html

真係好笑, 簡單一個patch就走出黎嘈唔公平, 黎緊大跌價坐過山車準備好未?起碼同a卡同效能同價位同ram數先好講野。

回覆 8# Grizzlee

你個消息來源證實左我講法,vega 下年先出得,Greenland 等於雙芯polaris 10