1060 係Dx 12 同rx480比輸到仆直,但係硬件定軟件問題?

係咪未更新driver先係咁?
明明dx 11嬴緊.. 理論上只係軟件未寫好?

係咪未更新driver先係咁?
明明dx 11嬴緊.. 理論上只係軟件未寫好?
educationer 發表於 2016-7-21 22:28

舉例,A計加數快但乘數要拆開黎加,B背左九因歌但計加數慢
你畀條3+4+5+6+7+8+9佢地計,A會快啲
你畀條3x7佢地計,A要拆開3+3+3+3+3+3+3去計,B就即背三七二十一出黎

硬件問題,架構問題
dx12,vulkan amd 係勁過nv

就咁DX12都未有太大問題, 加Async compute問題就來

Pascal係有hardware做Async Compute (Dynamic load balancing), 但係就冇AMD個hardware scheduler做得咁parallel (Graphics + Compute), 睇來係pascal呢代都唔會有太大改進

不過都好過Maxwell.....佢直冇Async Compute

舉例,A計加數快但乘數要拆開黎加,B背左九因歌但計加數慢
你畀條3+4+5+6+7+8+9佢地計,A會快啲
你畀條3x ...
yjfoeg 發表於 2016-7-21 22:36

九唔搭八

N記async唔好A記好
A記問題在於係時代未追上既時間搞新技術
而家時代終於黎到咪A記有著數,問題係未來有幾多game寫成async令A記有機會翻生

九唔搭八
PheniX01 發表於 2016-7-21 22:43
九唔搭八?
N卡就係個加數仔計乘數,你叫佢用Dx12 async 佢用到,不過唔夠人快。
冇async,冇乘數,鬥加數,n卡加數仔咪贏

信仰問題,n fan明明見到1060快好多

就咁DX12都未有太大問題, 加Async compute問題就來

Pascal係有hardware做Async Compute (Dynamic load bal ...
Mox 發表於 2016-7-21 22:42

其實上面加同乘既比喻雖然唔似,但帶出道理係似
    n記 async到底係咪真係支援定純粹係用軟件手段我都有懷疑,dx12正常你跟,一定係會有提升,n似乎係仲想用d old school 方法升效能,對所有新api既特性都無視曬,輸係預左

amd vega未整好,反而平時n 要9月10月先出到,今次出得咁快爆amd 市佔,我真係覺得對消費者唔公平