[測試] 大迷信挑戰! GTX 1080 VS RIP 480 CrossFire

RIP480推出之前已經揚言可以以CrossFire將1080收皮
之但係結果好似除咗價錢之外好似無乜贏面
我決定試試佢, 就以大家最鐘意鬥嘅3D Mark決勝負

測試平台
Intel Core i7-6900K @4.25GHz Cooling by Cooler Master MasterLiquid Pro 240
ASRock X99 OC Formula
Geil SuperLuce DDR4 3000 32GB Kit @3333 C15
Antec HCP 1300 Platinum

參賽者
1080代表: Inno3D GeForce GTX 1080 Founders Edition
RIP480代表: XFX Radeon RX480 X2 雙卡模式以PCIE 3.0 x16運行

Direct X11
Fire Strike Extreme

1080係有9989分

而RIP 480兩隻手加埋先係得9528

Fire Strike Ultra

1080係有5204

RIP480先得5009

Direct X11基本上RIP480只係望到1080尾燈

跑新嘅Direct X 12 Benchmarkl Time Spy又如何?

1080係有7285分

嘩!!!!!!!!!!!!!!! RIP480終於贏一次!!!!!!!!!!! 7828! 高對手500分有多!!!!

Direct X12部分1080係比兩張RIP 480放到差D見唔到尾燈
咁計嘅話睇來RIP480嘅優勢要繼續睇下日後新GAME對DX12支援同埋Nvidia方面點樣繼續強化同改善DX 12部分
如果唔係一去到全面DX 12遊戲嘅時間
AMD就............

順帶一提, 至今AMD仲未有更高級型號發佈
A VS N嘅花生真係有排食
附件: 您需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

我只睇graphisc score, 個combined score, RX 480雙卡跑唔盡

一定低分過單卡1080

之前我用960 sli都係咁, graphisc高分過980, 但combined低分過980

RIP480推出之前已經揚言可以以CrossFire時將1080收皮
之但係結果好似除咗價錢之外好似無乜贏面
我決定試試 ...
lkl0120 發表於 2016-7-24 17:30

等出新既 Fury X  

好文必推

師兄有無興趣試一次NV X ATI 混卡 XD

我只睇graphisc score, 個combined score, RX 480雙卡跑唔盡

一定低分過單卡1080

之前我用960 sli ...
rayw 發表於 2016-7-24 05:37 PM

Combined Test可能會受CPU所限
已經用到6900K盡量將誤差推細

等出新既 Fury X
patricktang 發表於 2016-7-24 05:39 PM

我反而期待ITX用到嘅勁卡

師兄有無興趣試一次NV X ATI 混卡 XD
cngaiyin 發表於 2016-7-24 05:42 PM

無, 無用嘅....

回覆 8# lkl0120

你E個專黑A記既肥仔一定係試錯野,RIP480單卡一定跑得勁過1080 SLI

大迷信<——呢三個字,好懷念呀!